Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2018

Gijs van der Hammen, Hanneke Siemensma (illustraties): Kleine wijze wolf

door Henk Van Viegen

4+ - Op de titelpagina staat ons hoofdpersonage: een zwart wolfje met groen rugtasje en rode laarsjes, starend naar een bloemetje/plantje dat hij wenst te doorgronden. Dat doorgronden en vooral ook het lezen over van alles in de natuur, de sterren, de kruiden, noem maar op, kost een hoop tijd. Zoveel dat er geen aandacht geschonken kan worden aan de vele vragen (zoals ‘Wat eten vlinders?’) van de andere dieren in het bos. Evengoed noemen die hem Kleine wijze wolf. Hij is nog trots ook op die naam, maar zijn wijsheid delen doet hij dus niet. Vele dikke boeken moeten nog gelezen of geraadpleegd worden! We zien ze liggen in wolfjes studeerkamer, Grimm, Het heelal, Plato, Atlas, Flora, Vlinders, en, geestig: de Wolf, de antwoorden op de vragen staan er heus allemaal in.  
 
Op een dag moet hij dan toch een keer aan de bak, want de koning (de bekende leeuw) is ziek en als onderdaan kan Kleine wijze wolf niet weigeren naar het hof te komen. Hij gaat, aanvankelijk per fiets, op pad, een wit streepjesspoor trekkend dat we blijven zien. De andere dieren zijn niet rancuneus, ze leiden hem stiekem het bos uit, daarna kan hij het volgens hen verder zelf wel. Maar ook in de stad van de koning wordt hij geholpen.
 
Het verhaal is opgetrokken uit het bekende schema: home – away – home. De ‘held’ moet op pad, heeft een pittige reis en komt gelouterd thuis. Ah, er is dus nog een ander soort wijsheid, namelijk dat vriendschap ertoe doet. Sterker nog: wijsheid delen met je vrienden verdiept die andere wijsheid, en er blijkt nog tijd te over voor al die heerlijk(e) dikke boeken. Zo alleen als Kleine wijze wolf zat op de eerste dubbelpagina, zo gezellig vol is het nu bij zijn huisje op de laatste. Zijn bekering gaat van een leien dakje, een grote innerlijke strijd gaat er niet aan vooraf. Wel had hij de bekende inzinking onderweg (‘ik kan het niet’).
 
Het is allemaal in orde, wat braaf en de gevaren op de reis stellen erg weinig voor. Zo, wat is die berg hoog of grote druppels vallen uit de lucht. De voorlezer, die ook niet erg geholpen wordt met de wat vlakke woordkeuze, zal zijn best moeten doen de spanning daar op te bouwen. De koning is ook in sneltreinvaart genezen, één slokje van het meteen goede drankje en huppetee!  
 
De tekst geeft wel aardig wat ruimte voor vrijheden aan de wat betreft kleurgebruik originele illustrator. Ze heeft mooie bruinen en harde groenen in huis, wel blijft het geheel aan de donkere kant, waardoor het boek enige zwaarte heeft. Die ruimte benut ze in het lange middenstuk met hier en daar wat activerends. Zo kan het lezertje zelf constateren dat verder fietsen niet mogelijk is en klimt Kleine wijze wolf met twee schoentjes de berg op, en verliest hij er eentje bij het dalen. Wel jammer dat een hulplijntje daar extra op wijst. Ook kan het leuk zijn het meelopende diertje onderweg of in de stad in de gaten te houden. Met de slotpagina’s kun je lekker lang doen, er valt van alles op te ontdekken. Het schutblad achterin toont leuk, nu met een rood streepjesspoor, een rood fietsje en rode schoentjes, nog eens de reis in panorama.
 
Gijs van der Hammen, Hanneke Siemensma (ill.): Kleine wijze wolf, Hoogland en Van Klaveren, Hoorn 2017, 36 p. ill. ISBN 9789089672360 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 4, APRIL 2019

Confituurwijk

Femke Vindevogel

De dood en het voorjaar

Mercè Rodoreda

De grote angst in de bergen

Charles-Ferdinand Ramuz

Een kamer met een tafel en schrijfgerei

Ivo van Strijtem

Het nabestaan van Anna Portier

Judith Maassen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2019

De vloek van de vliegende Olifantes

Kate DiCamillo

De wolf komt echt niet

Myriam Ouyessad, Ronan Badel (ill.)

Haast

Stéphane Servant, Rébecca Dautremer (ill.)

Ik mis me. Boek bij de film Nous Trois

Wally De Doncker

Wolinoti, het houten kind

Dimitri Leue, Vanessa Verstappen (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri