Peuters en kleuters

Britta Teckentrup: Een boom vol herinneringen

door Katrien Maris

3+ - Vos heeft een fijn leven gehad met zijn vele vrienden. Maar nu is hij moe, hij gaat naar zijn lievelingsplekje in het bos om er te sterven. Het verloopt allemaal heel sereen en een voor een komen alle dieren bij hun overleden vriend zitten. Uil, Eekhoorn, Wezel, Beer, Hert, Vogel, Konijn en Muis zijn er allemaal, terwijl Vos ondertussen langzaam bedekt wordt onder een teder sneeuwtapijt.
 
Aanvankelijk is het erg stil, want niemand weet goed hoe het nu verder moet, zo zonder Vos. Dan begint Uil herinneringen op te halen aan allerlei leuke dingen die hij samen met Vos heeft beleefd. Spontaan volgen de anderen het voorbeeld en terwijl steeds meer verhalen verteld worden, komt er op de plek waar Vos ligt een plantje boven de sneeuw piepen. Met elk verhaal groeit het plantje en de dieren keren nog vaak terug naar deze plek om er over Vos te praten. Samen met de verhalen wordt ook de plant steeds groter en sterker, tot hij uiteindelijk de grootste en meest majestueuze boom van het bos is. Deze bijzondere herinneringenboom wordt de veilige thuishaven van alle dieren die Vos graag zagen. Vos zal nooit ver weg zijn.
 
Het koesteren van mooie herinneringen is een goede manier om de overledene op een positieve manier bij ons te dragen en geleidelijk te accepteren dat hij niet langer fysiek aanwezig kan zijn. Het thema is al veelvuldig uitgewerkt in prentenboeken rond rouw- en verliesverwerking, maar de invalshoek in Een boom vol herinneringen is erg krachtig. Met verhalen die gebaseerd zijn op persoonlijke herinneringen kunnen kinderen veel; zij hebben zelf immers ook zulke herinneringen. Het gevoel van controle, het gevoel er zelf iets mee te kunnen doen, werkt geruststellend en helend in emotioneel woelige tijden.
 
De dieren zijn afgebeeld in frisse kleuren, wat in eerste instantie onwennig aanvoelt bij deze thematiek. De illustraties tillen het verhaal echter fijngevoelig naar een hoger emotioneel niveau. Wanneer Vos overleden is, ademt het smetteloze sneeuwlandschap sereniteit uit. Wanneer de dieren hun herinneringen vertellen, wordt de innige warmte ervan dan weer meteen duidelijk door de uitgesproken vrolijke kleuren van de achtergrond. De statige volwassen herinneringsboom zit afgeladen vol met alle bosbewoners. De boom vertakt zich over twee bladzijden en is prachtig diep oranje, precies zoals de vacht van vos. Deze illustraties hebben de tekst in feite niet nodig om hun boodschap over te brengen en dat maakt het boek zo bijzonder.
 
Britta Teckentrupp: Een boom vol herinneringen, Gottmer, Haarlem 2014, 28 p. : ill. ISBN 9789025754389. Vertaling van The memory tree door J.H. Gever. Distributie L&M Books
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2014 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer

Het verlichte hol

Max Blecher

Melancholie I

Jon Fosse

Mooi doodliggen

A.F.Th. Van der Heijden

Onder de Drachenwand

Arno Geiger

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Ans & Wilma verdwaald

Alice Reijs, Ariane van Vliet, Kaatje Vermeire (ill.)

En ik was zijn held

Rindert Kromhout

Hoi, ik ben een lijn. De wonderbaarlijke architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut / Hoi, jij bent een ontwerper. Een doeboek voor de ontwerpers van de toekomst

Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten / Hannah Piksen en Annemiek Snelders

Van liefde en verlangen

Imme Dros, Harrie Geelen (ill.)

Zo kreeg Midas ezelsoren. De mooiste metamorfosen van Ovidius

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri