Vanaf twaalf jaar

Armando : Dierenpraat en andere dierverhalen

door Suzanne Vrints

12+ - Kunnen honden praten? Houden ze zich van de domme om ons te slim af te zijn? Kan een kat best wel leren dwarsfluit spelen en is een arrogante muis eigenlijk de baas in ons opgeruimde huis? Wat weten we eigenlijk over de wereld om ons heen? We leven erin, bouwen er huizen en straten op, maar daaronder stuit men toch al gauw op de onbegrijpelijke moeder natuur die we een beetje buitensluiten of op z'n minst met onze ratio proberen op te sluiten in heldere wetten en besluiten.
 
Armando doorprikt alle rationele wetten met zijn prachtige, fantasierijke dierenverhalen. Het zijn stuk voor stuk pareltjes van eenvoud en absurde humor. Het zijn korte verhaaltjes, vraaggesprekken, dialogen en bespiegelingen over mens, dier en wereld. Op een magische manier komt dat alles opnieuw tot leven en wordt vooral veel van onze menselijk geachte superioriteit onthuld en ontmaskerd.
 
Het hoofdpersonage voelt zich echter niet superieur tegenover de dieren. Hij praat met ze alsof dat de normaalste zaak van de wereld is en voert licht filosofische gesprekken met hen. Hij is natuurlijk eenzaam. Dat wordt al in het eerste verhaaltje onthuld door een opzichter in de dierentuin. Hij zegt over de vrouwen die tegen de panda's praten: "Eenzaamheid, mein Lieber, allemaal eenzaamheid. Die vrouwen zijn hier de hele dag, vooral 's zomers. Ze raken dik bevriend met de dieren. Heeft u ze zien wuiven tegen de panda's? Zo stonden ze vroeger te wuiven naar Hitler."

Mensen vluchten naar de dieren uit eenzaamheid, want mensen kunnen elkaar geen geborgenheid meer bieden, ze zijn afgestompt. Dat bewijst het hoofdpersonage door op de rug van een reuzenschildpad te gaan zitten en niet opgemerkt te worden. Toch is de warmte van de mensen voor de dieren vooral een menselijke warmte. De dieren hebben menselijke trekken, ze zijn soms in de war, van zichzelf vervreemd of ze zijn bang dat ze nooit zullen doodgaan.
 
Als de onverschilligheid zo ver is doorgeslagen als wordt gesuggereerd, dan is dit boekje een welgekomen remedie. Het is zo wonderlijk in het op z'n kop zetten van de dingen dat je op elke bladzijde minstens een keer moet lachen of glimlachen. Wat een aanmodderen is het bij die dieren die eigenlijk mensen zijn. Hoe verbazingwekkend zijn al onze gedragingen. Er spreekt uit dit verfrissende boekje dus ook wel heel wat mededogen uit voor ons mensen. Ik zou er eindeloos uit willen citeren, maar zal de pret niet bederven. 
 
Armando: Dierenpraat en andere dierverhalen, Augustus, Amsterdam, 2009, 108 p. : ill. ISBN 9789045702476
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2010 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2020

Gesmoorde woorden

Olivier Rolin

Het verdriet van Spanje

Christiane Stallaert

Op weg naar De Hartz

Wessel te Gussinklo

Precieuze mechanieken. Nieuwe gedichten

Erwin Mortier

Tien jaar later

Harry Mulisch

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2020

De Baron von Münchhausen

Wouter Deprez, Randall Casaer (ill.)

Gloei; interviews en gedichten.

Edward van de Vendel, Floor de Goede (ill.)

Het sleutelbeengebaar

Hilde Van Cauteren

Sterker dan elk afscheid

Enrico Galiano

Woorden temmen: Van kop tot teen

Charlotte Van den Broeck en Jeroen Dera

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri