Adolescenten

Mary Hoffman: Stad van zwaarden

door Kyra Fastenau

Dat ze kan schrijven, hoeft Mary Hoffman allang niet meer te bewijzen. Haar ‘Stravaganza’-boeken staan telkens garant voor spanning, de geschiedkundige verwijzingen berusten altijd op gedegen onderzoek en voor de trouwe fan voelen de personages inmiddels aan als oude vrienden. Maar na zes delen ziet die trouwe fan ook dat alle ‘Stravaganza’-boeken in feite dezelfde plot hebben. 
 
Een Londense tiener, die om een bepaalde reden ongelukkig is, vindt een antiek gebruiksvoorwerp, een talisman. Die talisman brengt de tiener tijdens zijn slaap naar een parallelle wereld, Talia, waar hij een belangrijke missie moet vervullen. Tijdens dit proces vindt de tiener vriendschap en liefde, maar ook tegenwerking: in Talia door de invloedrijke familie Di Chimici, in Londen doordat zijn talisman om een bepaalde reden tijdelijk zoekraakt. Uiteindelijk redt de tiener de stad van de ondergang, vaak op een niet voor de hand liggende manier — alsof Hoffman wil benadrukken dat juist de kleine handelingen het verschil maken. Het boek eindigt met een groot feest in Talia, vaak een huwelijk.
 
Ook Stad van zwaarden volgt dit patroon. De hoofdrol is weggelegd voor Laura, die in Stad van schepen al een bijrolletje vervulde als Isabels nukkige vriendin. In dit nieuwste deel ontdekken we dat Laura aan zelfverminking doet — vandaar dat ze, toepasselijk, met een mes als talisman afreist naar Fortezza (Lucca), de stad van zwaarden. Die zelfverminking geeft het boek een interessante twist. In de vorige delen was het vanaf het begin duidelijk waarmee de Londense tiener worstelde: Lucien had kanker, Georgia werd gepest door haar stiefbroer, Sky moest zijn zieke moeder verzorgen, Matt was dyslectisch en Isabel stond in de schaduw van haar tweelingbroer. Maar Laura? We weten dat ze zichzelf snijdt om een fysieke uiting te geven aan haar verdriet, maar wat haar precies dwarszit, blijft lange tijd onduidelijk. Daardoor speelt het mysterie dit keer niet alleen in Talia, maar ook in Londen.
 
Als Laura’s geheim uiteindelijk ontrafeld wordt, zien we opnieuw een patroon — dit keer thematisch. Laura blijkt een zwaar gehandicapte zus te hebben, waardoor ze als enige gezonde dochter een enorme prestatiedruk ervaart. Problematische relaties tussen broers en zussen blijven terugkeren in de ‘Stravaganza’-reeks: niet alleen bij Laura, Georgia en Isabel, maar bijvoorbeeld ook tussen de Londense Lucien (inmiddels Luciano) en de Taliaanse Falco (inmiddels Nick), die permanent van dimensie gewisseld hebben. Nick, die nu bij Luciano’s ouders inwoont, heeft het gevoel dat hij constant tegen zijn voorganger moet opboksen, als tegen een oudere broer. En ook in Talia heerst er rivaliteit tussen broers en zussen: na de dood van prins Jacopo Di Chimici van Fortezza vechten zijn wettelijke dochter Lucia, weduwe, en zijn bastaardzoon Ludo, de zigeuner die we al kennen uit eerdere delen en die in dit boek een grotere rol krijgt als Laura’s geliefde, om de troon.
 
Nu er voorlopig geen nieuwe ‘Stravaganza’-delen gepland staan, zou Hoffman kunnen overwegen om dit terugkerende thema eens verder uit te werken in een psychologische jongerenroman. Met de voorzetten die ze in ‘Stravaganza’ geeft, toont de schrijfster alvast aan dat ze zich zeker niet hoeft te beperken tot historische fantasy. 
 
Mary Hoffman: Stad van zwaarden, Van Goor, Houten 2013, 375 p. : ill. ISBN 9789000314607. Vertaling van City of Swords door Annelies Jorna
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2021

Al het blauw

Peter Terrin

De andere kant van de zee

António Lobo Antunes

De eenzaamheid in het leven van Lydia Erneman

Rune Christiansen

Lettipark

Judith Hermann

Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld

David van Reybrouck

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2021

Hallo nu

Jenny Valentine

Kleintje

Barbara de Wolf

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

Sjoerd Kuyper, Sylvia Weve (ill.)

Op een koude winternacht

Jean E. Pendziwol, Isabelle Arsenault (ill.)

Toen ik de sterkste was

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri