Vanaf negen jaar

Dirk Weber : Kies mij

door Chris Bulcaen

9+ - Deze weeshuisroman blijft niet lang hangen bij de sores van instellingskinderen en concentreert zich op die ene basiswens (wie kiest mij uit, naar welk pleeggezin kan ik gaan?) en voegt daar een extra betekenislaag aan toe over waardigheid en humaan contact.
 
Hoofdpersonage en ik-verteller Fien, permanent bewoner van 'het rommelhok' (de kamer met de minst geliefde meisjes) in het instituut Jongedames in Nood, gelooft niet dat ze ooit zal uitgekozen worden. De wat gekke Wuf, een oudere vrouw met vele, vreemde talenten en ideeën maar ook een gebrek aan orde en financieel inzicht, blijkt bereid haar op te nemen. Een inspectrice, niet overtuigd van Wufs capaciteiten en solvabiliteit, probeert dat te voorkomen. Zelf moet Fien de excentrieke kantjes van Wuf leren aanvaarden, en ze leert ook anders, serener en humaner, om te gaan met de andere meisjes in de instelling. 
 
Haar toekomstige leven houdt echter nog meer in. Dankzij Wuf voelt Fien zich eindelijk iemand van waarde, maar het verdere werk is haar eigen taak. Dat uit zich bijvoorbeeld in de tekenles die ze volgt bij een vriend van Wuf. Ze heeft talent (de tekeningen in dit boek, waarvan de vreemde inhouden en perspectieven bepaald worden door Fiens gedachten en wensen -- wat uitgelegd wordt in korte onderschriften bij de illustraties --, werden getekend door Jan Jutte), maar moet zich door de strenge lessen van de kunstenaar worstelen en haar neiging tot opgeven weten te overwinnen. De roman eindigt ermee dat Fien al deze complicaties weet te combineren in een elegante oplossing.
 
'Transformatie', heet een van de laatste hoofdstukken, en die term slaat op meerdere ontwikkelingen in deze roman. Mensen blijken in staat elkaar tot verandering ten goede aan te zetten als ze maar waardig met elkaar omgaan. In korte hoofdstukken en aan een stevig tempo schrijft Dirk Weber dit alles bondig neer en laat het verhaal voor zich spreken. Bijzonder is de interactie tussen woorden en tekening, niet alleen in de tekst zelf, maar ook in de onderschriften bij de tekeningen.
 
Dirk Weber: Kies mij, Querido, Amsterdam 2005, 155 p. : ill. ISBN 90-451-0174-2
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

De grote verkilling

Geert van Istendael

Kamers antikamers

Niña Weijers

Verlaten

Jane Harper

Verwondering

Aharon Appelfeld

Winterlaken

Micha Andriessen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Adres onbekend

Susin Nielsen

Mag je haaien aaien?

Katrijn De wit, Inge Rylant (ill.), Laura Bergans (design)

Niet te stoppen

Angie Thomas

Ploef

Espen Dekko, Mari Kanstad Johnsen (ill.)

Zo slapen dieren

Jiří Dvořák, Marie Štumpfová (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri