Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Lydia Rood: Justins rivaal

door Henk Van Viegen

9+ - Lydia Rood is een van de vele kinderboekenauteurs van De Schoolschrijver, die hen inzet ‘om leerlingen op basisscholen taalsterk te maken en daarmee klaar voor de toekomst. De Schoolschrijvers delen hun liefde voor verhalen schrijven en de magie van taal. Kinderen verbeteren niet alleen hun taalvaardigheid. Ze gaan ook vooruit in zelfreflectie, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Ze vergroten hun kansen om later volwaardig te kunnen meedoen in de maatschappij.’  
 
De laatste zinnen kun je zonder meer plakken op wat er met de intelligente hoofdpersoon van dit verhaal, Justin, gebeurt. Het is daarmee ook wel duidelijk met wat voor een soort jeugdboek we hier te maken gaan krijgen: een echt positief, realistisch Lydia-Rood-boek waarin we een berg problemen tegenkomen die ze in sneltreinvaart ‘behandelt’ en naar een positief einde voert. Voor literair genoegen of een geraffineerde structuur hoef je ze niet te lezen. Ik heb het nu over haar 9+-probleemboeken, in de romans voor oudere kinderen valt er op literair vlak meer te genieten, zie bij voorbeeld het recente Niemands meisje.
 
Justins rivaal is alweer het derde boek dat het resultaat is van haar werk voor De Schoolschrijver, in keurige regelmaat verschenen in 2014 Ali’s oorlog en in 2016 Xinia’s wraak, even realistisch, positief en bemoedigend. Achterin vertelt een zekere Jason dat hij dit verhaal samen met Rood mocht bedenken, een deel van de verhalen hoefde hij niet te verzinnen. Hij roept zijn leeftijdgenoten op met iemand te praten als het even niet zo goed gaat of als je gepest wordt.
 
Justin is daar in elk geval niet erg goed in. Tegen de schooldokter, die constateert dat hij veel te zwaar is, houdt hij zijn mond en zijn moeder wil hij zeker niet lastig vallen met zijn problemen, die heeft het zelf zwaar genoeg. Ze is getraumatiseerd uit Rwanda gekomen, maar vertelt daar niets over aan Justin en zijn broertje Max. Justin gaat wel iets vermoeden (het heeft met extreem geweld te maken), als zijn moeder met een psychose opgenomen wordt. Dus moet hij het hebben van de in dit soort boeken natuurlijk altijd aanwezige helpers: Max, de juf, zijn beste vriend Tobias, een niet-meelopend meisje in de klas (May) en de fantastische pleegouders bij wie hij in het weekend woont: Jozefien en Bert.  
 
Justin wordt ongelofelijk gepest (zijn er zo langzamerhand niet een beetje te veel boeken die daarover gaan?), zowel op school als onderweg naar huis. Opvallend: racisme speelt hierbij geen rol, dat zou het boek ook wel overvol gemaakt hebben. Een van de pesters is Danilo, een ongeleid projectiel, die zelf ook gepest wordt en thuis door zijn stiefvader geslagen. Een toeval brengt de twee jongens bij elkaar. Dit levert onbegrip op bij Tobias, maar veel meer ellende voor Justin als Jozefien en Bert zich over de jongen ontfermen, waarmee een deel van de titel verklaard is.
 
Vaardig, maar niet erg verrassend brengt Rood ons naar het happy end (voor een probleem of zes), waarin Justin toont verder te kunnen kijken dan zijn neus lang is, mede dankzij Jozefien. Die heeft er wel een verhaal bij nodig, uit de Griekse mythologie, waarvan Justin een fan is, dat van Achilles. (Jozefiens hond heet trouwens Pollux, dat beest gebruikt ze ook even voor de moraal). Zijn eigen creativiteit heeft Justin dan al bewezen door een werkelijk sublieme (ook een tikje ongeloofwaardige) spreekbeurt te houden over pesten, waarmee hij het respect van de klas verdient. Nee, dat komt wel goed met Justin. En met Danilo, die eigenlijk de blauwe ninja is?
 
Lydia Rood: Justins rivaal, Leopold, Amsterdam 2018, 121 p. ISBN 9789025875442. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri