Vanaf twaalf jaar

Bart Moeyaert, William Shakespeare: Ongelikt

door Els Van Steenberghe

12+ - ‘Mijn hart is in mijn keel gelokt, mijn mond een vuilnisbelt. Zolang míjn adem maar niet stokt. Zíjn dagen zijn geteld’. Met dit aftelrijmpje vat de auteur de essentie van zijn tekst samen. Hij pelde de oorspronkelijke "King Lear" af tot de kern, tegelijkertijd de kern van elk leven. Alles draait om de verderfelijke machtswellust van elke mens, om keuzes te maken in functie van die machtshonger of gedwongen worden tot kiezen. 
 
De auteur pent zich schijnbaar moeiteloos een weg naar de (bloederige) ontknoping. Vertrekkende vanuit zijn originele toevoeging aan het stuk (het plannen van de moord op Kent door de drie zussen) mondt de tekst feilloos uit in het Shakespeariaanse einde. De tussenweg wordt vernuftig ingekleurd door inhoudelijk sterk uitgezuiverde en krachtige scènes in een uitmuntend gebalde en rijke taal. Dit is een onvermijdelijke vereiste voor het creëren van een theaterstuk.
 
De auteur toont zich een meester in de dramaturgie. De doordachte en afgeslankte personageconstellatie getuigt hiervan. Bovendien lichtte Moeyaert het lot waaraan King Lear onderhevig is, uit Shakespeares tekst en bedeelde het, samen met de nar, van een informerende en levensbeschouwelijk relativerende rol. Nar en Lot zijn twee handen op één buik, Lot ziet alles, Nar mag alles. Ook op structureel niveau liet de auteur niets onbewaakt. Hij streefde naar een bijzonder dravend, razend staccatoritme dat adequaat naar de bladspiegel vertaald wordt door de goed beredeneerde weergave van de scènes. Er werd voor geopteerd om de scènes onmiddellijk en bijna onopvallend na elkaar te plaatsen. Alleen op enkele strategische momenten in het verhaal werd er iets meer ruimte tussen twee scènes voorzien.
 
De aandacht voor de vorm is onverminderd doorgetrokken in (letterlijk) het gezicht van het boekje. Twee prangende meisjesogen kijken je verlegen en verleidelijk aan. Binnenin het boek is hetzelfde meisje nog tweemaal afgebeeld, telkens in een iets uitdagender pose. Onmiddellijk kan de link naar Moeyaerts visie gelegd worden: de drie zussen vormen één persoonlijkheid. Met dit werk zet Bart Moeyaert zijn reputatie als een uitzonderlijk begeesterd en bekommerd auteur kracht bij. Een ongelikte parel die op ieders boekenplank mag blinken.

Bart Moeyaert, William Shakespeare: Ongelikt, Querido, Amsterdam 2001, 60 p. ISBN 90-214-7477-8

Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2020

De lus

Martha Heesen

In galop het duister in

Baltasar Porcel

Jaag je ploeg over de botten van de doden

Olga Tokarczuk

Melancholie II

Jon Fosse

Verdwijnpunt

Wytske Versteeg

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2020

De fantastische vliegwedstrijd

Tjibbe Veldkamp, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

De verhuisdieren

Pieter van den Heuvel

Doe die deur dicht

Koen Van Biesen

Dokter Vos

Daan Remmerts de Vries

Waar mijn vrienden wonen

Cláudio Thebas, Violeta Lópiz (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri