Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

Benji Davies: De Grotteling

door Ine Muys

5+ - Benji Davies staat bekend als een begenadigd beeldkunstenaar. Vooral in ruimtelijke sfeerschepping blinkt hij uit. Voor de bekroonde prentenboeken De kleine walvis (2015) en Het eiland van opa (2016) ontwierp hij intense zeelandschappen en voor Het kartonnen kasteel (2017) een zomerse suikerheuvel. In De Grotteling zoekt Davies donkerder sferen op. Aan de hand van een sinister schaduwspel wekt hij de angst van een jong meisje tot leven.
 
Het verhaal begint met een overzichtsprent van een Dickensiaanse stadsbuurt bij valavond. Hoofdpersonage Ruby kijkt verschrikt uit het raam en ook de wijkagent houdt een oogje in het zeil. Afgezien van een orgelman en een jonge schoorsteenveger is er niemand meer op straat. Wanneer Ruby op weg naar de slaapkamer een dreigend orgeldeuntje neuriet, geeft ze haar angst en die van haar medeburgers ook een naam:
 
‘De Grotteling sluipt door de gang.
Je ziet hem niet, het duurt niet lang.
Maar als je denkt: wie weet, misschien…
zie je hem toch. Ook ongezien.’
 
De Grotteling is een eersteklas monsterfiguur. Niemand heeft hem ooit gezien, maar de geluiden die hij maakt en de sporen die hij achterlaat bewijzen zijn bestaan. Davies vat de angst van zijn hoofdpersonage in een zorgvuldig gecomponeerde omslagillustratie. Ruby ligt verstijfd van schrik in bed, met het deken tot onder haar wipneusje opgetrokken. Het vogelperspectief en de langgerekte schaduwen op de plankenvloer versterken het akelige gevoel. Het schaduwspel reikt bovendien verder dan de slaapkamermuren. Ook de stadsgezichten baden in een heerlijk onheilspellende sfeer. In een illustratie halverwege het prentenboek verlicht een gaslantaarnpaal enkele statige huizen. Aan de schaduwrijke overkant van het plein waagt zelfs de wijkagent met zwarte cape zich niet.
 
De tekst op rijm past uitstekend bij dit donkere beeldverhaal. Edward van de Vendel zorgde voor een vlotte vertaling met een dramatische cadans. Het begindeuntje nestelt zich moeiteloos in het hoofd van de lezers en met de burgergetuigenissen verderop bouwt hij de spanning op:
 
‘Ik zag hem in het stadsplantsoen. Hij flitste door het avondgroen.’
‘Toen ik terugkwam van een plas schoot hij uit mijn ochtendjas!’
 
Daarnaast bevat de tekst doordachte uitnodigingen om de prenten te bestuderen en te revalueren. Immers ‘niets is wat het lijkt te zijn’. In tegenstelling tot de personages krijg je als lezer van in het begin belangrijke visuele informatie aangereikt om de Grotteling te kunnen ontmaskeren.
 
De ontknoping valt helaas wat tegen. Op het eerste gezicht orkestreert Davies een gloedvolle blik achter de schermen van het monsterlijk huis. Waar hij zijn kleurgebruik voorheen beperkte tot blauwige grijstinten, kiest hij nu voor knetterend oranje en rood. De Grotteling houdt zich namelijk helemaal niet schuil in een duistere hoek. Hij is druk aan het werk in een verhitte werkplaats. Vervolgens gaat Davies op inhoudelijk vlak de mist in. De daden van het schijnmonster worden als bij toverslag vergoelijkt, want het ging niet ‘om dingen stelen, maar het verzamelen van onderdelen’. De Grotteling heeft weliswaar een goede reden om in het grootse geheim aan zijn eigen weg te timmeren, maar dat is wat mij betreft stof voor een ander prentenboek.
 
In De Grotteling roept Davies andermaal een sfeervolle verhaalwereld voor de geest. Ditmaal zuigt hij je met een onheilspellend wijsje en een dynamisch schaduwspel de prenten in. Jammer dat hij die zinnenprikkelende angst met een twijfelachtig einde hoopt te sussen.
 
Benji Davies: De Grotteling, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2018, [32] p. : ill. ISBN 9789024580378. Vertaling van The Grotlyn door Edward Van de Vendel. Distributie VBK België 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri