Ook de bijhorende cd's zijn een absolute aanrader. De tekst werdingelezen door Frank Groothof, acteur en meesterverteller. Groothof is vooralbekend van 'Sesamstraat' en 'Het Klokhuis', maar hij bewerkte ook verschillendeopera's tot muziekvoorstellingen voor kinderen, die meermaals bekroond werden.Hij zorgt voor een bijzonder meeslepende vertelling, compleet met verschillendestemmen en eenvoudige muzikale begeleiding.     BetteWestera, Barbara De Wolf: Alle hens aan dek, De Fontein, Baarn 2009, 95 p. :ill. + cd’s. ISBN 9789026126116   Oorspronkelijk verschenenin De Leeswelp " />

Vanaf zes jaar

Bette Westera, Barbara De Wolf (ill.): Alle hens aan dek

door Tine Mortier

6+ - Peter-Paul heeft een levendige fantasie. Zo levendig, dat hij het soms moeilijk heeft om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden. Wanneer zijn leerkracht hem vraagt om een opstel te schrijven over zijn toekomstplannen, aarzelt hij dan ook geen moment over wat hij zal schrijven: hij wil piraat worden. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden komt zijn opstel via de flessenpost terecht bij de kapitein van de Draculus Drie. Peter-Paul wordt in dienst genomen en vertrekt. Voortaan heet hij PéPé, en hij komt onder de hoede van Hens 1, Hens 2 en Hens 4. Zij leren hem alles wat een goede piraat hoort te weten: hoe hij de juiste kooi kan vinden, hoe hij over de reling moet plassen, hoe je kan enteren en hoe de zeilen te strijken. Maar wie is de kapitein, en waar is Hens 3 gebleven?

Alle hens aan dek is een heel bijzonder verhaal over een heel bijzondere jongen. In korte, eenvoudige zinnen neemt Bette Westera haar lezers mee in de wereld van Peter-Paul. Wat volgt is een hilarisch verslag van nachtelijke piratenoefeningen, verdwenen fondsen voor liefdadigheid, een tirannieke en alom aanwezige huishoudster en kraantjes die niet blijken te zijn wat je dacht. "Hij kijkt om zich heen. Een eindje verderop is nog een kraantje. Een kraantje zonder vat eraan. Zout water, voor de soep staat erop. [...] PéPé wil het kraantje dichtdoen, maar hoe hard hij ook draait, het water blijft stromen. De ketel begint over te lopen."
 
De eerste versie van Alle hens aan dek verscheen in 2002, en Westera ontving voor het boek een Vlag en Wimpel in 2003. Het boek kan zelfstandig gelezen worden door kinderen vanaf acht jaar, maar het voorlezen kan gelukkig al beginnen vanaf vijf. Sommige grapjes ? zoals de leuke woordspelingen rond lichtmatroos en lichte kooi ? zullen enkel de voorlezende volwassenen snappen, maar dat mag geen bezwaar heten. De situationele humor is ook voor jonge kinderen voldoende duidelijk en heel erg grappig.
  <br /> Ook de bijhorende cd's zijn een absolute aanrader. De tekst werd ingelezen door Frank Groothof, acteur en meesterverteller. Groothof is vooral bekend van 'Sesamstraat' en 'Het Klokhuis', maar hij bewerkte ook verschillende opera's tot muziekvoorstellingen voor kinderen, die meermaals bekroond werden. Hij zorgt voor een bijzonder meeslepende vertelling, compleet met verschillende stemmen en eenvoudige muzikale begeleiding.  
 
Bette Westera, Barbara De Wolf: Alle hens aan dek, De Fontein, Baarn 2009, 95 p. : ill. + cd’s. ISBN 9789026126116
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri