Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2018

Bette Westera, Barbara De Wolf (ill.): Kevins krokodil

door Sofie Brants

3 + - 'Dit is Kevin,' zegt de juf. 'Hij is nieuw. Helpen jullie hem een beetje vandaag?'. Hoewel Kevin, een jongen met bruine krullen, zijn ogen gericht houdt op zijn nieuwe klas vol onbekende gezichten, maakt de lezer onder het eerste flapje al meteen kennis met zijn krokodil: een schijnbaar gevaarlijk wezen vervaardigd uit lijnen in groene waskrijt met uitgeknipte zilvergrijze driehoeken als tanden. Niemand lijkt het dier op te merken en ook Kevin maakt pas bij aanvang van de speeltijd kennis met het gevaarte dat toch niet zo eng blijkt te zijn als zijn uiterlijk doet vermoeden. Het hele boek door wijkt de krokodil geen moment van Kevins zijde. Hij doet vrolijk mee met de klasactiviteiten, leert Kevin (figuurlijk) van zich afbijten en spoort hem aan om tijdens de speeltijd met zijn nieuwe klasgenoten te spelen. Het is duidelijk dat de krokodil symbool staat voor de portie moed en zelfvertrouwen die Kevin nodig heeft om deze voor hem nieuwe en onbekende situaties te trotseren.
 
Bette Westera gebruikt korte eenvoudige zinnen en slechts enkele regels per pagina. Dat het niet de eerste samenwerking is tussen Westera en illustrator Barbara de Wolf blijkt uit de uitstekende aanvulling tussen woord en beeld. De weinige emoties in de illustraties, die slechts beperkt afleidbaar zijn uit de gezichtsuitdrukking en lichaamshouding van de kinderen, worden gecompenseerd door de tekst waarin expressieve woorden en zinnen een accent krijgen in rode drukletters. De Wolf illustreert in haar typische collagestijl: een soort van knip- en plakwerk met een minimum aan details die in fijne zwarte pen zijn aangebracht.
 
Opvallend is dat volwassenen nooit volledig worden weergegeven: enkel de handen of voeten zijn zichtbaar. De illustrator slaagt erin om onder de kinderen een grote diversiteit te creëren. Een meisje met een donkere huidskleur en een bril, een jongen met rood haar en sproeten en een meisje met twee prominente voortanden: ze zitten allemaal bij Kevin in de klas. De zachte groene lijnen van de krokodil staan in contrast met de hoekige en kleurrijke weergave van Kevin en zijn klasgenoten. Ondanks het gebruik van een witte achtergrond en de illustraties over een dubbele pagina resulteren de vele variaties in kleur en vorm op sommige pagina's in een te drukke bladspiegel die mogelijk moeilijk definieerbaar is voor jonge kleuters.
 
Westera's keuze om een verhaal te schrijven over een kleuter met een fantasievriend die voor bescherming zorgt in spannende situaties, is op zich weinig vernieuwend. Dat die vriend de gedaante aanneemt van een op het eerste zicht vervaarlijk roofdier werd haar ook al voor gedaan, bijvoorbeeld in de originele editie uit 1980 van Er ligt een krokodil onder mijn bed van Ingrid en Dieter Schubert (in 2014 hebben de auteurs het verhaal lichtjes herschreven). Kevins krokodil mist echter wel de humor van deze laatste. De diepgang zit vooral in de boodschap: het verhaal van als kind in een nieuwe klas terecht te komen vol onbekende gezichten is tijdloos en in deze tijden van migratie ook brandend actueel. Kevins verhaal is tevens het verhaal van alle kinderen die voor het eerst naar school gaan en zelf een ook krokodil kunnen gebruiken die hen wat moed inspreekt. Op het einde weet Westera bovendien ook nog eens de spanning van de eerste schooldag voor ouders te vatten.
 
Bette Westera, Barbara de Wolf: Kevins krokodil, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2018, 32 p. : ill. ISBN 9789024579433. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri