Vanaf negen jaar

Timothée De Fombelle: Tobie Lolness. De ogen van Elisha

door Annelies Marin

9+ - Het succes van grote jeugdschrijvers ligt vaak in handen van kleine helden. Timothée de Fombelle kende dit recept maar al te goed en creëerde Tobie Lolness, een held van slechts anderhalve millimeter, die met zijn grootse daden en een groot hart de ondergang van een volk en zijn thuis moet zien te stoppen.
 
De ogen van Elisha
is het vervolgverhaal van Op de vlucht en pikt de verhaaldraad aan het einde van het succesdebuut weer op. Nadat Tobie in het eerste boek werd verbannen naar de gure ondertakken, en hij na zijn mislukte poging om een einde te maken aan zijn ongelukkig zijn terechtkwam bij het grasvolk, krijgt hij bericht dat zijn ouders nog leven. In het tweede boek besluit hij meteen om de grasvlakte te verlaten en op zoek te gaan naar zijn familie en zijn geliefde. Het is onmogelijk om het verdere verloop, de inhoud en impact van dit rijke, spannende en complexe verhaal in een synopsis of recensie te vatten zonder het speurwerk te verknoeien. Er rest de lezer dus niets anders dan zelf van het boek te genieten.
 
De ogen van Elisha
voert je nl. mee naar de kleine natuurwereld van Tobie en Elisha, en vertelt een uitdagend verhaal vol spanning en avontuur, dat verpakt werd in het nodige mysterie. De auteur speelt met flashbacks die de lezer steeds nieuwe puzzelstukjes levert om het totale plaatje uiteindelijk bij elkaar te sprokkelen. De geschiedenis neemt in elk hoofdstuk weer een vreemde wending met betrekking tot de geheimen die de personages over elkaars leven uit te doeken doen. En dit terwijl ze in het heden blijven strijden voor hun plekje, hun volk en vooral hun eigen leven.  
 
De lezer moet voortdurend zijn mening over de gebeurtenissen en de personages bijsturen, want het goede blijkt niet altijd even zoet te zijn en ook het kwade verliest soms wat van zijn bittere smaak. In die zin voor nuance ligt net de meerwaarde van dit verhaal. Niet alleen onze huidige samenleving wordt aan de tand gevoeld, met verwijzingen naar problemen op economisch en politiek vlak, de keerzijde van machtswellust, milieuvervuiling en discriminatie, ook het verleden wordt doorgespit. Zo doet de krater waarin zgn. 'Gladhuiden' worden ingezet als slaven voor dictator Jo Mitch wel eens denken aan concentratiekampen. Het grauwe en grijze worden echter gecompenseerd door eerzame waarden, zoals het nakomen van beloften, eerbied, vriendschap, liefde, en het koesteren van een volksentiteit.
 
De omslachtige, verwarrende inleiding en het gegoochel met namen en personages zijn dus snel vergeten en vergeven. De ogenschijnlijk ongestructureerde warboel blijkt stiekem een erg geslaagd en consistent verhaal. Een gouden leestip dus, waarvoor je het best wel eerst het eerste boek leest.
 
Timothée De Fombelle: Tobie Lolness. De ogen van Elisha, Querido, Amsterdam 2008, 378 p. : ill. ISBN 9789045107233. Vertaling van Les yeux d'Elysha
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri