Vanaf negen jaar

Marjolijn Hof: Een kleine kans

door Jen de Groeve

9+ - Kiekjes vader staat klaar om naar de oorlog te gaan. Hij doet dat wel vaker, minstens één keer per jaar. Hij is dokter en in de oorlog hebben ze dokters nodig. Kiekjes vader vindt het prettig om nodig te zijn, maar zij vindt dat je de verkeerde kant opgaat als je naar de oorlog wil. Een of andere keer gaat het mis.

Maar voorlopig is alles onder controle, vader belt regelmatig op en moeder heeft aan Kiek uitgelegd dat er maar een kleine kans bestaat dat zij haar vader kwijtraakt. Ga maar na, hoeveel kinderen kent zij die een vader hebben? "Een heleboel." En hoeveel zonder vader? Zo goed als geen, dat is het bewijs, "de kans dat je geen vader hebt is klein." Kiek denkt vervolgens na hoe je kansen groter of kleiner maakt. Mona, de vieze ouwe hond, is misschien een oplossing. "Ik kende niemand met een dode hond én een dode vader. Dat kwam bijna niet voor. Mijn moeder zou zoiets een kleine kans noemen. En een nog kleinere kans was iemand met een dode muis, een dode hond en een dode vader. 'Mag ik een muis?' vroeg ik aan mijn moeder."

Na een paar weken belt vader niet meer. Mogelijk zit hij midden in de rimboe zonder telefoon, maar Kiek begint toch manieren te bedenken om haar muis dood te maken. Het is moeilijker dan ze dacht, ze kon beter nog een muis gaan kopen, een ouwe, zieke muis die vanzelf wel dood zou gaan. En dan vertelt haar moeder waarom vader niet meer belt: hij is zoek. Dagen van bang afwachten gaan voorbij. Moeder blijft hopen, Kieks vriendin Margje vindt hem een held. Mooie held, vindt oma, "Voor mij is hij geen held. Hij denkt te veel aan zichzelf om een held te zijn." Voor Kiekje raakt hij daardoor hoe langer hoe meer zoek.

Marjolijn Hof laat je met haar uitgesproken economische vertelwijze perfect ervaren hoe peilloos eenzaam Kiekje is. Haar pogingen om een onvatbaar iets als angst met concrete middelen in te dijken, worden in bondige, krachtige zinnetjes beschreven in een stijl zonder enig vertoon, zonder versiersels of verklaringen. De schrijfster blijft helemaal buiten beeld. Ze focust volledig op Kiekjes persoonlijke observaties en haar dadendrang om het hoofd te bieden aan dit probleem, waardoor het voor de lezer onmogelijk is om aan de intensiteit van haar gevoelens te ontsnappen. De pragmatische aanpak van haar moeder, de boze afwijzende houding van oma kunnen haar houding niet beïnvloeden, opgesloten als ze is in haar eigen emoties.

En dan wordt vader gevonden. Tranen van vreugde en van nieuwe onrust, want hij heeft een ongeluk gehad. Hij is op een mijn gelopen en zijn been moet worden geamputeerd. In een kleine, anekdotische slotscène ervaart Kiek hoe anders het er voortaan in hun leven aan toe zal gaan. Een bijzonder sterk en snedig geschreven boekje.  

Marjolijn Hof: Een kleine kans, Querido, Amsterdam 2018, 96 p. ISBN 9789045123011. Distributie L&M Books

Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri