Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2019

Tom Jackson, Chris Mould (ill.): Fantastisch vervoer. Een reis door de geschiedenis van voertuigen

door Eline Van laethem

Elke dag, overal ter wereld, zijn mensen onderweg. We sporen naar het werk met de trein, nemen de auto naar de supermarkt, springen het vliegtuig op om te genieten van een zonnige vakantie of maken ecologisch verantwoorde trips met de fiets. Al eeuwenlang maken mensen gebruik van de meest uiteenlopende voertuigen om zich op een handige manier te verplaatsen. Een auto, trein of vliegtuig kennen we allemaal, maar wat weten we eigenlijk over de geschiedenis van deze en minder gekende vervoersmiddelen? In Fantastisch vervoer. Een reis door de geschiedenis van voertuigen ontdekken we op een interactieve manier de mensen en verhalen achter de machines die onze wereld in beweging houden.
 
Tom Jackson bepreekt in totaal 12 verschillende vormen van vervoer. Elk vervoersmiddel krijgt een andere achtergrondkleur in het boek, wat het geheel overzichtelijk maakt. Onder andere treinen, schepen, auto’s, fietsen, tanks, raketten, ballonnen en onderzeeërs komen aan bod. Aan elk voertuig besteedt Jackson twee dubbele pagina’s. Op de eerste dubbele pagina kan de lezer een tijdlijn raadplegen waarop de belangrijkste hoogtepunten uit de geschiedenis van het voertuig kort worden aangegeven.  
 
Boven deze tijdlijn wordt de pagina telkens gevuld met een grote, gedetailleerde, en ietwat chaotische zwart-wit pentekening, waarop we de ontwikkeling van het vervoersmiddel ook kunnen zien. De tekeningen zijn niet overzichtelijk, maar eerder stripachtige zoekprenten waarop de verschillende fases in de ontwikkeling van het betreffende vervoersmiddel staan afgebeeld in een doolhofstructuur. De bladspiegel oogt druk en je ontdekt steeds iets nieuws in de illustraties.
 
Op de daaropvolgende dubbele pagina geeft de auteur in een aantal korte, maar heldere tekstblokken meer informatie over de belangrijkste hoogtepunten uit de ontwikkeling van het vervoersmiddel. We komen onder andere te weten dat de voorloper van de fiets, de loopfiets, werd uitgevonden in 1817, dat de eerste brandweerwagen bestond uit een kar met watertank die getrokken werd door paarden, en dat Leonardo da Vinci al in de 15de eeuw een tankachtige, gepantserde gevechtsmachine ontwierp. Enkele illustraties uit de vorige pagina’s keren terug tussen deze informatieve tekstblokken.
 
Fantastisch vervoer bevat geen echte conclusie, index of verklarende woordenlijst. Het boek is echter visueel aantrekkelijk en kan ook een toegankelijke introductie bieden tot de grote verscheidenheid aan transportmiddelen van vandaag en vroeger.
 
Tom Jackson, Chris Mould: Fantastisch vervoer. Een reis door de geschiedenis van voertuigen, Nieuwezijds 2019, 63 p. : ill. ISBN 9789057125355. Vertaling van Amazing transport. Journey through the history of transport. Distributie EPO

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 4, APRIL 2020

Bloot

Ted van Lieshout

De gek van de tsaar

Jaan Kross

De veelstemmige man. Verzameld toneelwerk 2007-2020

Ilja Leonard Pfeijffer

De vlakte

Gerald Murnane

Hogere natuurkunde

Ellen Deckwitz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2020

De bende van Lieke

Robbert-Jan Henkes, Aart Clerkx (ill.)

De jongen op het dak

Aline Sax, Sassafras De Bruyn (ill.)

Een giraf met een probleem

Jory John, Lane Smith (ill.)

Elke dag iemand anders

Jef Aerts & Merel Eyckerman

Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje

Michael Ende, Wieland Freund, Regina Kehn (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri