Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Robert Louis Stevenson, Bies van Ede: Het vreemde verhaal van dr. Jekyll & de heer Hyde

door Sigrid Jacobs

In de reeks Wereldklassiekers schuift uitgeverij Blossom Books telkens een andere hertaalde klassieke roman naar voren. De uitgeverij, die vooral Young Adult boeken uitgeeft, hoopt met deze lijn jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de klassieke wereldliteratuur. Eind 2019 verscheen in deze reeks het klassieke verhaal van dr. Jekyll and dr. Hyde, verteld door Bies van Ede.
 
The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde verscheen oorspronkelijk in 1866 als korte novelle. Het verhaal, dat intussen een cultureel begrip geworden is, focust op de strijd tussen goed en kwaad die in elke persoon aanwezig is. Als lezer volg je Mr. Utterson, een jurist die op zoek gaat naar de link tussen de respectabele dr. Jekyll en de afstotelijke heer Hyde.  
 
Bies van Ede bleef voor de Nederlandse hertaling dicht bij het origineel. Inhoudelijk veranderde hij dan ook niets aan de novelle van Robert Louis Stevenson. Hij wilde er in de eerste plaats voor zorgen dat zijn vertaling de sfeer van het Victoriaanse London zo goed mogelijk weergaf én dat de tekst tegelijk modern genoeg zou aanvoelen om jonge lezers aan te trekken. Een authentieke sfeer in een modern jasje, daar was hij naar op zoek. In dat opzet is Van Ede alvast meer dan geslaagd.
 
De mooie editie, gebonden in linnen en met goudfolie bedrukt, geven het boek niet alleen een erg luxueuze uitstraling, het roept ook een heel 19de-eeuwse sfeer op. De mooie zwart-wit illustraties van Sophie Pluim gaan hand in hand met de sterke vertaling van Van Ede.  
 
In de Angelsaksische landen zie je de laatste jaren steeds vaker heruitgaven van klassieke verhalen die gericht zijn op een jonger publiek. Dat Blossom Books nu ook op die kar springt, is alleen maar een meerwaarde voor het Nederlandstalige aanbod voor jongeren. Deze moderne hertalingen maken de stap om naar een klassieke roman te grijpen makkelijker en ze onderstrepen indirect ook de kracht van een goede vertaling – iets dat in de literaire wereld nog wel eens vergeten wordt. Een pluim voor Blossom Books, een pluim voor Bies van Ede.
 
Robert Louis Stevenson, Bies van Ede: Het vreemde verhaal van dr. Jekyll & de heer Hyde, Blossom Books, Utrecht 2019, 95 p. : ill. ISBN 9789463492522. Vertaling van The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Alleen de bergen zijn mijn vrienden

Behrouz Boochani

Autobiografie van een lijk en andere verhalen

Sigizmoend Krzjizjanovski

De straffeloze

Huub Beurskens

De zwarte klok

Paulus Hochgatterer

Tegendraads

Mia Doornaert

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2020

De gemene moord op Muggemietje

Ted van Lieshout

De vuurvogel

Bette Westera, Djenné Fila (ill.)

Het fortuin van Fausto. Een fabel verbeeld

Oliver Jeffers

Oorlog in inkt

Annemarie van den Brink, Suzanne Wouda, Steef Liefting (ill.)

Patrick

Annelies Verbeke

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri