Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2020

Lies Scaut, Isabelle Geeraerts (ill.): Dood zijn, is dat voor altijd?

door Anouk van der Pas

9+ - Ik werk sinds het begin van dit schooljaar als basisschoolleerkracht. De kinderen in mijn klas verrassen me iedere dag. Soms doen ze dat met leuk nieuws, soms met verdrietige mededelingen. Dat opa of oma overleden is, bijvoorbeeld. Ik vind het belangrijk om over dat soort zaken te praten met mijn leerlingen. Dat is echter niet altijd makkelijk. Ze komen namelijk wel eens met vragen die ik niet weet te beantwoorden. Om er zeker van te zijn dat kinderen toch de antwoorden krijgen die ze verdienen, schreef psychotherapeut Lies Scaut Dood zijn, is dat voor altijd? In dat boek vinden kinderen antwoorden op de meest uiteenlopende vragen over de dood.
 
In elk hoofdstuk behandelt Scaut een aantal vragen over bijvoorbeeld hulpverlening en redden, gevoelens en omgaan met de dood in andere culturen. Dat de auteur geen enkel onderwerp schuwt, blijkt uit het feit dat ze ook antwoord geeft op vragen als ‘Waarom doet iemand zichzelf dood?’ Scaut vertelt waar het op staat, maar houdt rekening met de gevoelens van haar jonge publiek. Ze benadrukt continu dat kinderen alleen datgene moeten doen waar ze zich comfortabel bij voelen. Niets moet, alles mag.
 
In het boek zijn overigens niet alleen vragen en antwoorden te vinden. Scaut geeft kinderen tips om met de dood om te gaan, verwijst naar een aantal andere boeken over de dood en noemt verschillende websites die van pas zouden kunnen komen. In het boek is ook een lijst met moeilijke woorden te vinden. In de inleiding vertelt Scaut dat er in die lijst woorden staan die kinderen niet begrijpen. Waarom ze ervoor kiest om een woord als ‘graf’ wel in de lijst op te nemen en een woord als ‘kinesitherapie’ niet, is voor mij een raadsel.
 
De speelse en kleurrijke illustraties van flora en fauna zijn gemaakt door Isabelle Geeraerts. De illustraties hebben niets te maken met de onderwerpen die aan bod komen in het boek, maar hebben in mijn ogen wel degelijk een belangrijke functie. Ze stralen rust uit en zorgen er op de een of andere manier voor dat de onderwerpen in het boek wat beter te behappen zijn.  
 
Ik denk dat kinderen Dood zijn, is dat voor altijd? het best kunnen gebruiken als naslagwerk. Daarmee bedoel ik dat ze het boek er het best bij kunnen pakken als ze het antwoord op een specifieke vraag willen hebben. Het bestaat namelijk uit meer dan honderd bladzijden vol met informatie over de dood en daaraan gerelateerde onderwerpen. Die informatie kan een hoop teweeg brengen bij jonge lezers. Ik wil leerkrachten en ouders daarom op het hart drukken dat het niet stopt bij het geven van het boek; het gesprek blijft belangrijk.
 
Lies Scaut, Isabelle Geeraerts (ill.): Dood zijn, is dat voor altijd?, Van Halewyck, Antwerpen 2020, 143 p. ISBN 9789463830164. Distributie Pelckmans Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri