Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2020

Chris Naylor-Ballesteros: De koffer

door Jen de Groeve

‘Op een dag kwam er een raar dier aan. Hij zag er stoffig, moe, verdrietig een bang uit.               Hij had een grote koffer bij zich.’   3+ - Het droeve, amorfe dier wordt nieuwsgierig nagekeken door een vogel en vervolgens ontspint zich in de volgende bladzijden een dialoog over wat er in die koffer zit -- een theekopje --, dat het wel een erg grote koffer is voor alleen maar een theekopje, maar dat er ook een tafel en stoel, een houten huisje en een heuvel met uitzicht op zee inzitten. Dan valt het vreemde dier uitgeput van de reis in slaap. De vogel, de haas en de vos die het gezelschap intussen hebben vervoegd, breken de koffer open, want ze kunnen het verhaal van de vreemdeling niet geloven. En zie, er zit alleen een theekopje in, dat nu gebroken is, en een oude foto.
 
Chris Naylor-Ballesteros vertelt hier in superbe eenvoud het pijnlijke verhaal van de vluchteling, die zijn hele wereld in een koffer pakt om een nieuw leven te zoeken. Hij wordt met onbegrip ontvangen, terwijl het empathie vraagt om de hartzeer en de heimwee die hij meedraagt, ook maar enigszins te kunnen vatten. Het wordt aan de dieren die zijn koffer en zijn herinnering kapotmaakten, niet uitgelegd, ze komen zelf tot het besef wat ze hebben aangericht. Er is geen spoor van moralisering in dit boek, de boodschap die er onuitgesproken in doorklinkt, is die van hoop en vertrouwen.
 
Naylor-Ballesteros is een goede verteller, die met weinig woorden, ongecompliceerde beelden zijn verhaal laat doordringen. Het ritme is gevarieerd en weldoordacht. Er zijn bladzijden waarop in de beknopte, eenvoudige dialoogjes een scala van reacties te lezen is: afwijzing, wantrouwen, welwillendheid en schuldbewustzijn warrelen door elkaar. Daartussenin bereikt de auteur met spreads die zo goed als volledig door één prent worden ingenomen een aantal dramatische hoogtepunten.  
 
De prent van de opengebroken koffer, met de stukgeslagen kop en een oude, gescheurde foto is een sterke impressie van onbezonnen brutaliteit en beschadiging. De prent waarop de argeloze vluchteling wakker wordt, heel alleen op een volledig witte bladzijde, en ziet wat de andere dieren hebben gedaan, is ronduit onheilspellend. Maar de woordeloze pagina die volgt, is verrassend en intens, en zet de wending in naar een wederzijds warmhartig slot.  
 
Chris Naylor-Ballesteros: De koffer, Gottmer, Haarlem 2020, 30 p. : ill. ISBN 9789025771553. Vertaling van The Suitcase door J.H. Gever. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri