Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2020

Petra Postert: Het jaar dat de bijen kwamen

door Goedele Ghijsen

10+ - Wanneer Josy’s opa overlijdt, erft Josy zijn bijen. Het zal je als twaalfjarige maar overkomen. Haar moeder is er allesbehalve gelukkig mee en Josy zelf begrijpt ook helemaal niet waarom opa zijn bijen aan haar toevertrouwt. Ze weet wel zeker dat opa echt van zijn bijen hield. Als je zoveel van iets houdt, laat je het toch alleen aan iemand over die je volledig vertrouwt? Omdat opa haar heeft uitgekozen, beslist Josy om voor het eerst tegen haar moeder in te gaan en voor opa’s bijen te gaan zorgen.   

Gelukkig krijgt ze wat steun van haar vader en vindt ze in Alma, een vriendin van opa, een bondgenoot die haar leert hoe ze een goede imker wordt. Tijdens die leerschool moet Josy de strijd met haar moeder aangaan. Het is mooi, hoe Postert de reden waarom moeder niet van de bijen houdt onderhuids laat sluimeren in plaats van expliciet duiding te geven aan de lezer. Natuurlijk moet Josy ook heel wat andere hindernissen overwinnen en gelukkig vindt ze in haar vriend Mirko een extra bondgenoot. Uiteindelijk ontdekt ze zelfs waarom opa zo veel van zijn bijen hield en hoe het komt dat hij vond dat zij deze schat van hem moest erven.
 
Het verhaal van Josy wordt afgewisseld door korte, cursief gedrukte stukjes vanuit het perspectief van het bijenvolk. Door de uitleg die Alma aan Josy geeft en deze perspectiefwissel krijgt de lezer met mondjesmaat allerlei bijenweetjes aangereikt zonder dat het verhaal te didactisch wordt. Postert slaagt er zo in om de lezer een aangename kennismaking met de bijenwereld te bieden. Het is wel een beetje jammer dat dit bijenperspectief afstand schept tussen de lezer en het verhaal omdat Postert in die aparte stukjes telkens andere bijen in de kijker zet. Lezers die er echt moeite mee hebben kunnen de stukjes wel perfect overslaan.
 
Het jaar dat de bijen kwamen is een boek met een originele invalshoek vol maatschappelijke thema’s: rouw, ergens helemaal opnieuw beginnen, vriendschappen over generaties heen en kwetsuren die generaties lang mee kunnen gaan. Tussen de regels door is natuurlijk ook het belang van bijen voor onze wereld te lezen. Het is niet verwonderlijk dat de Duitse versie van dit boek werd genomineerd voor de Duitse Jeugdliteratuur Prijs 2018.
 
Petra Postert: Het jaar dat de bijen kwamen, Ploegsma, Amsterdam, 2020, 183 p. ISBN 9789021680262. Vertaling van Das Jahr, als die Bienen kamen door Esther Ottens. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri