Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.): Het geheim van de tuin

door Jan Van Coillie

8+ -- Kookboeken zijn een rage. Af en toe verschijnt er ook een origineel kookboek voor kinderen, zoals Het geheim van de tuin. Het boek verschijnt ter gelegenheid van 100 jaar Amsterdamse schooltuinen in samenwerking met de gemeente Amsterdam en het Rijksmuseum.   

De recepten zijn van de hand van Joris Bijdendijk, chef-kok van het beroemde restaurant van het Rijksmuseum. De gerechten bevatten geen vlees, maar wat ze vooral origineel maakt is de combinatie van groenten en fruit, bijvoorbeeld doperwten met kiwi of aardbeienkneuzen met knol en kaas. De glasheldere uitleg van de bereiding wordt extra verduidelijkt door de illustraties van Floor Rieder, waarop de ingrediënten stapsgewijs met pijltjes met elkaar worden verbonden. De recepten worden gevolgd door een hoofdstukje ‘Zaaien en oogsten’, met uitleg over hoe je een eigen groentetuintje kunt aanleggen.
 
Het boek opent met een verhaal van Jan Paul Schutten dat, zeker in contrast met de recepten die volgen, jammer genoeg weinig pit bevat. De afloop is vanaf het begin voorspelbaar, de personages zijn oppervlakkig en de opbouw mist spanning. Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum wil bij zijn museum een toprestaurant. Om de beste kok van het land te vinden, organiseert hij een wedstrijd. De bekendste topchefs nemen deel en ook de onbekende, jonge George, die het koken leerde van zijn Franse grootmoeder. Omdat snel duidelijk wordt dat hij door zijn durf en originaliteit kan winnen, spannen de topchefs samen om hem te saboteren. Dat lukt ze meermaals, tot George hulp krijgt van Isa, de dochter van de tuinier van het museum. Keer op keer treedt zij op als reddende engel, wat op de duur voor al te gemakkelijke oplossingen zorgt. Dat George wint, is op het eind al lang geen verrassing meer. In een nawoordje legt de auteur kort uit wat fantasie is in het verhaal en wat werkelijkheid. Ook die uitleg kan het verhaal niet opkrikken. Gelukkig volgen na dit zoutloze verhaal de sprankelende recepten, die uitnodigen om meteen aan de slag te gaan.
 
Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.): Het geheim van de tuin. Een avontuurlijk kinderkookboek, Gottmer, Haarlem 2020, 95 p. : ill. ISBN 9789025773625. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2021

De jongen

Tova Gerge

Seizoenarbeid

Heike Geißler

Treinen en kamers

Annelies Verbeke

Vuurtorenberichten

Jazmina Barrera

We vertrekken voordat het licht is. Hofmans vertellingen

Wim Hofman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2021

Spreekwoorden mix

Chrudoš Valoušek

De jongen en de gorilla

Jackie Azúa Kramer, Cindy Derby (ill.)

Hoe ik de vissen leerde vliegen

Ulf Stark, Lars Deltrap (ill.)

Prinses Nola en haar waardeloze prins

Henry Lloyd, Laurens Rawie (ill.)

Samen zijn we thuis

Stephanie Parsley Ledyard, Chris Sasaki (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri