Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2021

Sjoerd Kuyper, Sylvia Weve (ill.): Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

door Loes Reichenfeld

9+ - De opa van Tiuri, meneer Droste, werkt als nachtwaker in het Kinderboekenmuseum. Dit doet hij al 24 jaar, maar volgend jaar, als het Kinderboekenmuseum 25 jaar bestaat, wil hij met pensioen. Tiuri wil graag één nachtje met zijn opa meelopen. Daarom maakt hij voor zijn negende verjaardag een verlanglijstje met allerlei onmogelijke dingen en het verzoek om een nachtje door te brengen in het Kinderboekenmuseum, zodat zijn ouders wel zullen moeten kiezen voor deze wens. En dat doen ze. Tijdens de nacht in het Kinderboekenmuseum ontdekt Tiuri een lang bewaard geheim. Maar wat is verzonnen en wat is echt?    

Dat is continu de vraag in dit spannende avontuur, dat geschreven is als het Droste-effect: een zogenaamde raamvertelling. Op de voorkant zie je dat heel mooi weerspiegeld in de illustratie van Sylvia Weve. Daarop is een schrijver afgebeeld die een verhaal schrijft waarin hij zelf voorkomt als schrijver die een verhaal schrijft over een schrijver die een verhaal schrijft… En zo maak je in dit boek niet alleen kennis met Tiuri en zijn opa, maar ook met de schrijver van dit verhaal en zijn ideeën over het schrijven van een goed boek. Want meneer Droste is niet alleen nachtwaker, hij probeert ook een kinderboek te schrijven, zodat hij voor eeuwig bekend zal blijven in het Kinderboekenmuseum. Hij heeft alle ingrediënten voor een verhaal, maar toch lukt het hem niet om er iets goeds van te maken. Tiuri roept de hulp in van een echte kinderboekenschrijver, de schrijver van dit boek. En zo ontstaat een verhaal-in-het verhaal, waarin de schrijver laat zien hoe het wel moet: een boek met gekte erin, waarin iets spannends gebeurt dat had kunnen gebeuren, dat grappig is en waarin opa de held is.  
 
En dat is heel belangrijk, vindt Tiuri, want als opa nog heel lang herinnerd wil blijven worden, kan hij beter een personage in een boek zijn dan een schrijver. Hij is zelf ook vernoemd naar een personage uit een boek (welk boek zou dat zijn?), dus namen van hoofdpersonages en boektitels zijn bekender volgens Tiuri, dan namen van schrijvers. Hij heeft er een gesprek met opa over:
 
‘En Mees?’  
‘Er zitten drie jongens Mees in mijn klas,’ zei Tiuri, ‘dat komt uit Het zakmes, dat is een film.’
‘Het is ook een boek,’ zei opa, ‘en weet je wie dat geschreven heeft?’
‘Eh …’ zei Tiuri.
‘Man,’ zei opa ‘weet je dat echt niet?’
‘Dat bedoel ik,’ zei Tiuri.
‘Mijn favoriete levende schrijver!’ zei opa.’
 
Wie die schrijver is, vertelt opa (en dus ook de schrijver van dit boek) niet. Dat is aan de lezer om uit te zoeken. Een mooi bruggetje naar de prijsvraag die uitgeschreven is bij het verschijnen van dit boek. Er worden namelijk heel veel titels van boeken genoemd en het is de vraag aan de lezer om de titels te zoeken en de schrijvers erbij te vinden (uiterste inzenddatum 21 maart 2021). Sjoerd Kuyper geeft zo zijn eigen voorkeuren van goede boeken een plekje in dit boek: boeken die iedereen zou moeten kennen, maar vooral ook boeken die voor hem belangrijk zijn geweest. Voor Sjoerd Kuyper lijkt dat Dikke Idde van Henri Van Daele te zijn, die zelf ook even langskomt in het verhaal. En zo geeft het stof tot nadenken over boeken die voor jezelf belangrijk zijn geweest.  
 
Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum is dan ook niet alleen een spannend avontuur om te lezen, het geeft ook inzicht in hoe verhalen werken. Het is een ode aan de verbeeldingskracht en de kracht van boeken. Deze gelaagdheid maakt dat het voor iedereen een prettig boek is om even in weg te duiken, voor jong en oud.
 
Sjoerd Kuyper, Sylvia Weve (ill.): Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum, Hoogland & Van Klaveren, s.l., 2020, 100 p., ill. ISBN 9789089673404 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri