Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2021

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.): Hier zijn draken

door Robin van Elk

4+ - Na Bladerbeesten (Gottmer 2017) is nu Hier zijn draken verschenen van Yvonne Lacet, dit keer in samenwerking met Yorick Goldewijk, die de tekst verzorgde. Lacet heeft op dezelfde manier als bij haar vorige boek gebruikgemaakt van de natuur om een verhaal te vertellen. Herkenbare en creatieve composities maken de figuren aantrekkelijk om naar te kijken en gemakkelijk te identificeren. Hierdoor kunnen kleine lezers helemaal in het verhaal opgaan.  

Er is gekozen voor een omslag met relief: het voelt een beetje zanderig aan. Dat past goed bij het natuurthema van Hier zijn draken. Op de schutbladen staat een collage van foto’s van verschillende groene bladeren afgebeeld. Deze bladeren zijn realistisch en herkenbaar, ze zien eruit zoals je ze zelf buiten aan bomen ziet hangen of op de grond ziet liggen. Erna volgt een tekst die de lezer aanspoort om op een andere manier naar deze bladeren te kijken:
 
‘In de tuin ligt een berg bladeren.
“Laat maar liggen,” zegt moeder.
“Anders wordt het een troep in de tuin.”
“Eronder ligt niks,” zegt je vader. “Gewoon zand en gras.”
Maar jij weet wel beter. Onder die berg bladeren ligt niet niks.
 
Er ligt alles.’

Onder die tekst is een fantasiewezen te zien bestaande uit verschillende bladeren, met kleine bloemetjes als ogen. Dit is een direct voorbeeld van de mogelijkheden van de natuur als je je fantasie gebruikt. ‘BOEM’ staat met koeienletters op een spread bezaaid met blaadjes, bloemen, sprietjes en takjes. Daarna volgt het avontuur. De lezer wordt aan de hand van een muis meegenomen naar verschillende wezens en plekken die tegen een witte achtergrond getoond worden, zoals: een land met een hoge berg (een geel blad met kartels die als trap fungeren), verschillende fantasiemonsters bestaande uit onder andere verdorde blaadjes, boomschors, mos en besjes, ‘Gatenstad’ (een blad met gaten waarin zich verschillende huiskamers bevinden) en ballerina’s met prachtige bloemblaadjesrokken.
 
Goldewijk voegt met de tekst wat humor aan het verhaal toe, bijvoorbeeld wanneer verteld wordt dat de meeste monsters keurig zijn opgevoed omdat ze zich netjes voorstellen voor ze naar je happen, en wanneer de halve maanvis het grootste geheim van de diepzee verklapt: ‘dat Martha Panvis een pruik draagt’. Verder sluit de tekst door overmatig poëtisch taalgebruik, lastige woorden en onherkenbare scenario’s niet overal aan bij de belevingswereld van kleine kinderen.  
 
Dit schrikt echter niet af. Door de humor en fantasievolle, vrolijk gekleurde en dromerige collages en illustraties blijft de lezer van begin tot eind geboeid. Het prentenboek spoort kinderen aan om hun fantasie en verbeeldingskracht te gebruiken. Dat is maar goed ook, want de draak van Hier zijn draken moeten ze zelf verzinnen.
 
Yvonne Lacet, Yorick Goldewijk: Hier zijn draken, Ploegsma, Amsterdam 2020, 48 p. : ill. ISBN 9789021680989. Distributie Standaard uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri