Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2022

Edward van de Vendel, Anoush Elman, Annet Schaap (ill.): Misjka

door Erick Kila

7+ Samen met een jongere die een bijzonder levensverhaal heeft een boek maken. Dat stond jeugdboekenschrijver Edward van de Vendel voor ogen toen hij begin 2008 de Slash-reeks startte bij uitgeverij Querido. Hij schreef zelf het eerste deel, De gelukvinder, 2008 – Querido 2020). Dat gebeurde wel in nauwe samenwerking met de toen 17-jarige Anoush Elman, een asielzoeker. De jonge Hamayun (Anoush) vlucht met zijn familie uit Afghanistan. De vader van het gezin is al een keer gevangen genomen door de Taliban. Om erger te voorkomen, pakt de familie de biezen. De moeilijke tocht naar de vrijheid die volgt en de problemen die bij aankomst in Nederland overwonnen moeten worden, staan in het relaas van Hamayun centraal. Het boek werd goed ontvangen en smaakte naar meer. De samenwerking Van de Vendel - Elman heeft nu dan ook een nakomertje opgeleverd: Misjka.  

In Misjka gaat het over de herinnering aan de in De gelukvinder beschreven ingrijpende gebeurtenissen. Maar het perspectief is anders. Niet Hamayun, maar Roya, zijn jonge zusje, beschrijft de ervaringen met de gevaarlijke vlucht en het nieuwe vaderland. Dat levert een gevoel op waar jongere kinderen iets mee kunnen. Een aardige manier om de gemoedsbewegingen subtiel te prikkelen is de introductie van een huisdier in het gezin van Roya en Hamayun. De familie is in aanmerking gekomen voor een woning en bij een huis hoort een huisdier. De kleine Roya kiest voor een wit dwergkonijn en noemt hem Misjka.
 
De komst van het miniatuur-konijn brengt natuurlijk van alles teweeg in het huishouden. Zo kun je er de klok op gelijk zetten dat het diertje een keer zoek is en dat het toilet-gedrag van het beestje tot gekke taferelen leidt. Toch vormen de puntig en in overwegend korte hoofdstukken beschreven voorvallen rond Misjka niet het hoofdmenu van dit boek. Zij effenen slechts het pad voor een ontknoping op een ander niveau.
 
Je kunt je afvragen of zeer jonge lezers al kennis moeten nemen van wat het is om vluchteling te zijn. Is dit om begrip te kweken? Over het algemeen zijn jonge kinderen toch niet belast met vooroordelen en argwaan op dit vlak. Kleur, naam en achtergrond van een klasgenootje doen voor kinderen niet zo ter zake. Aan de andere kant is het asielrecht in deze tijden zeer actueel.
 
In Misjka wordt een middenweg bewandeld. Vermakelijke voorvallen spelen een rol naast serieuze aandacht voor de verwerking van een bewogen verleden. Dat brengt met zich mee dat begrippen als vrijheid, gevaar en internationaal recht verweven zijn met sommige hoofdstukjes. Lezers van een jaar of zeven/acht zullen voor die aspecten van Misjka begeleiding kunnen gebruiken. Deze moeilijke zaken moeten op een rustige manier extra invoelbaar gemaakt worden.
 
De illustraties van Annet Schaap zijn geruststellend naïef. Het piepkleine konijn trekt in de meeste sfeervolle krijtachtige tekeningen de aandacht.
 
Misjka is een lief boek met scherpe kantjes. Ook geschikt om kinderen onder de 7+ ‘creatief’ uit voor te lezen.
 
Edward van de Vendel, Anoush Elman, Annet Schaap: Misjka, Querido, Amsterdam 2022, 148 p. : ill. ISBN 9789045127903. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri