Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2018

Tjibbe Veldkamp, Wouter Tulp (ill.): Handje?

door Katrien Maris

4+ - Spring-in-‘t-veld Anna loopt aan de hand van haar vader langs de dierentuin. Ze wil graag even bij de apen kijken, maar vader, wiens aandacht volledig wordt opgeslorpt door zijn mobiele telefoon, wil naar huis om te eten. Wanneer Anna een vader en zijn zoontje richting dierentuin ziet wandelen, wisselt ze in een oogwenk met het verbouwereerde jongetje van vader. Deze vader merkt de ruil net zo min als Anna’s vader, want hij is helemaal in de ban van de muziek die door zijn oortjes schalt.
 
Eenmaal in de dierentuin ontdekt Anna dat deze vader niet van plan is om naar de apen te gaan. Ze wacht op een duo dat wel in de juiste richting gaat en haalt haar grote verwisseltruc opnieuw uit. Nadat ze de apen gezien heeft, wil Anna ook naar de andere dieren. Ze pakt de hand van een ondernemende mannetjesaap en laat het kleine aapje achter aan de hand van haar surrogaatvader. Samen verkennen ze alle hoeken van de dierentuin. Daarna brengt de aap haar, zoals ze vraagt, terug naar de vader waarmee ze gekomen was. De man schrikt zich een hoedje en de wissels worden nu in de omgekeerde richting uitgevoerd zodat elk kind uiteindelijk weer bij zijn eigen vader belandt. De andere vaders zijn behoorlijk onder de indruk van hun onoplettendheid, maar Anna’s vader is zich nog steeds van geen kwaad bewust. Hij merkt niet eens dat er een onbekend jongetje bij hem aan tafel zit. Door het raam zien we Anna, alweer aan de hand van een andere vader, vrolijk verder huppelen naar het circus aan de overkant.
 
Auteur en illustrator voelen en vullen mekaar perfect aan. Tjibbe Veldkamp houdt de tekst sober, niet meer dan enkele zinnen per blad, maar door zijn droogkomische vertelstijl komt de kern van het verhaal schitterend uit de verf. Wouter Tulp illustreert inventief en heeft een belangrijk aandeel in het vertellen van het verhaal. Waar de tekst zegt ‘Ze nam een vader die wilde rondkijken’, laat Tulp Anna met een aap op zwier gaan. En ‘De dierentuin is vandaag nog leuker dan anders!’ betekent concreet dat Anna met vader Aap een spectaculaire duik neemt in het reuzenaquarium.  
 
Wanneer we aan het einde bij Anna thuis zijn, springen, naast de vreemde kostganger, vooral haar tekeningen aan de muur in het oog. Het zijn - vruchteloze - pogingen om haar vader duidelijk te maken hoe graag ze echt stoere, coole dingen met hem zou doen. Een maanlanding, autoracen, valschermspringen, krokodillen temmen... Maar haar vader denkt op dit moment vooral aan ‘Precies op tijd voor het eten.’ Om de communicatie tussen deze vader en dochter op gang te krijgen ,zal heel wat meer nodig zijn dan de tussenkomst van een zachtmoedige aap.
 
Tjibbe Veldkamp, Wouter Tulp (ill.): Handje?, De Fontein, Utrecht 2017, 26 p. ill. ISBN 9789026140679. Distributie VBK België 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2019

De bijzondere syntaxis van onvertaalbare locuties

Jacques Derrida en Veva Leye

De ontembare

Guillermo Arriaga

Fantoommerrie

Marieke Lucas Rijneveld

Nachtouders

Saskia de Coster

Wijzigingen bijhouden

Sayed Kashua

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2019

De kleur van de zon

David Almond

In de voetsporen van Karel Daarwind

Mārtiņš Zutis

Merel

Sarah Moon

Oma Vogeltje

Benji Davies

Wat ik de bomen wil vertellen

Enzo Pérès-Labourdette

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri