Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2018

William Grill: De wolven van Currumpaw

door Jen de Groeve

9+ - De wolven van Currumpaw is een geïllustreerde hervertelling van een verhaal van Ernest Thompson Seton: ‘Lobo, the King of Currumpaw’, uit het boek Wild animals I have known (1898).  
 
Lobo was de leider van een beruchte roedel wolven, die eind 19de eeuw jarenlang dood en vernieling zaaide in het gebied van de Currumpaw-rivier in Clayton, New Mexico. De ranchers loofden een enorme premie uit aan wie de wolf zou doden. Verschillende jagers probeerden het, maar faalden. Ernest Thompson Seton, een Brits natuurkenner en wolvenjager, wilde ook zijn kans wagen. Hij verkende uitgebreid Lobo’s territorium, de gedragingen en gewoontes van de roedel, probeerde tevergeefs met gif en met wolvenklemmen, gebruikte listen en lagen, maar de wolf was de mens te slim af. Uiteindelijk wist hij Lobo, al een oude rakker op dat moment, te vangen door hem met de geur van een wijfjeswolf in een val te lokken.  
 
Seton, aanvankelijk een fervent jager, heeft na de dood van Lobo zijn instelling tegenover de wolf gewijzigd. Hij leerde het karakter en de natuur van het dier kennen en respecteren. Hij heeft de rest van zijn leven gewijd aan de bescherming van de wolf en andere bedreigde dieren in de Amerikaanse wildernis:
 
‘we and the beasts are kin. Man has nothing that the animals have not at least a vestige of, the animals have nothing that man does not in some degree share.’

William Grill is een jonge (geb 1990) Britse illustrator en hij won met zijn eerste kinderboek, Voettocht over het ijs : Shackletons expeditie naar de Zuidpool (Fontaine, 2016) al in 2015 de Kate Greenaway medal. Met De wolven van Currumpaw haalde hij de shortlist van 2017. Grill hervertelt het verhaal van Seton vrij compleet in een sobere, informatieve tekst. Wat zijn boek opmerkelijk maakt, zijn de illustraties. Uiterst eenvoudige tekeningen in kleurpotlood in een naïeve stijl. Grill werkt spaarzaam met kleur en karakteriseert zijn figuren zonder veel detail. Bladvullende panoramische beelden wisselen af met reeksen miniatuurtafereeltjes die een verhaal zonder woorden vertellen. Zo opent het boek met deze beknopte tekst:  
 
‘Ooit zwierven er wel een half miljoen wolven door Noord-Amerika, maar met de komst van de Europese kolonialisten veranderde het leefgebied van deze dieren. Het oude wilde westen kwam ten einde en de wolven ondergingen hetzelfde lot.’

In een reeks van 24 kleine tafereeltjes onder deze tekst, verdeeld over een dubbele bladzijde, zie je de aankomst van de homesteaders in het westen, hun aanvankelijk vriendelijke kennismaking met de indianen, de indianen op bizonjacht, de slachting waarmee de blanken de kuddes op korte tijd uitmoordden met conflicten als gevolg, het leger dat tussenbeide komt, de verdrijving van de indianen uit hun gebied… Geen woord dus over de funeste invloed van de kolonisten op het oorspronkelijke leven, maar de illustraties vormen een niet mis te verstane commentaar.
 
Getekend met vrij grove lijnen en grote krasserig ingekleurde vlakken, zijn de bladvullende illustraties indrukwekkend mooi. Er gaat een grote intensiteit uit van bijvoorbeeld de prent van de nachtelijke hemel, waarop enkel de maanverlichte sterrenhemel te zien is, terwijl helemaal beneden – nietig -- een wolf de vlucht neemt. Grill maakt spaarzaam maar weloverdacht gebruik van kleuren. De contrasten tussen de aardekleuren met opvallende blauwtonen maakt de prenten in al hun eenvoud gesofisticeerd en boeiend. De prent van de gevangengenomen wolf straalt met een opvallende cirkelvormige beweging een en al geketende woede en kracht uit.
 
Grill is een begenadigd verteller met beelden. Ik hoop dat we nog veel van hem te zien krijgen.

William Grill: De wolven van Currumpaw, Fontaine, Hilversum 2017, 77 p. ill. ISBN 9789059567955. Vertaling van The wolves of Currumpaw door Annelies Verhulst. Distributie Agora Books





deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri