Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2018

Edward van de Vendel, Sanne te Loo (ill.): De jongen die met de dieren schaatste

door Eva Jacobs

6+ - In De jongen die met de dieren schaatste vertelt Edward van de Vendel het bijzondere levensverhaal van ex-schaatser Beorn Nijenhuis. De achtjarige Beorn traint elke dag op het meer in het bos bij zijn huis in Canada. Hij beschouwt dit als zijn werk. In eenvoudige zinnen op maat van niet ervaren lezers (7-8 jaar) volgen we de topsporter verder in zijn groeiproces, van de trainingen op zijn tiende in de plaatselijke schaatsclub, naar de eerste wedstrijd die hij net niet wint, tot de deelname aan de Olympische Winterspelen in 2006. Op zijn dertiende verhuist Beorn naar ‘schaatskampioenenland’ Nederland.
 
Het verhaal focust op zijn doorzettingsvermogen en passie, maar de introductie van de dieren die Beorn als ‘gast’ ontvangen in hun bos geeft het een sprookjesachtige sfeer. In het hoofd van Beorn blijven zij zijn belangrijkste toeschouwers, zelfs als hij aan de startlijn staat van zijn grote Olympische wedstrijd. Deze dromerige toets toont de kracht die de sportkampioen put uit zijn jeugd. Het verhaal eindigt zonder dat het resultaat van de Olympische Spelen gekend is. Een sterke boodschap voor de lezer: inzet en innerlijke motivatie primeren boven het resultaat.
 
De fraaie prenten van Sanne te Loo versterken de dromerige sfeer. Door perspectief en kadrering voel je bovendien in zowat elke prent de focus van Beorn. De toeschouwer volgt Beorn op de (schaats)hielen of ziet de concentratie in zijn blik. Ook de natuurplaten van het Canadese bos trekken je zo de wereld van Beorn in. Samen met hem voel je de verstilling van het bos waarin hij dagelijks traint. De prenten maken de kracht voelbaar die het bos blijvend uitoefent in het hoofd van Beorn.

De illustratrice hanteert een sober kleurenpalet met veel grijs-, groen- en blauwtinten en contrasteest dit met oranje van de muts van de kleine Beorn en later van de Nederlandse sportoutfits en supporters. De sfeer van aquarellandschappen wordt ingewisseld met strakkere prenten zoals die waar het logo van de Olympische Spelen resoneert in het lijnenspel van de schaatspiste. Soms speelt Te Loo met het format van een geïllustreerde jeugdatlas, waarbij ze stereotiepe kenmerken van Canada en Nederland in de prenten verwerkt.  
 
De tekst bouwt rustig op in simpele beelden. De concentratie van Beorn wordt weergegeven in poëtische bewoordingen. De verhaallijn verloopt dan weer vaak stug en afstandelijk. De summiere tekst en grote sprongen in de gebeurtenissen scheppen te veel afstand tot het leven van Beorn. Bovendien overtuigen de expliciete beschrijvingen en beelden van zijn innerlijke leefwereld niet altijd. Zoals bij de ontgoocheling na zijn eerste grote wedstrijd:

‘De auto van Beorns vader is blauw, zoals altijd, maar na de wedstrijd is hij zwart. De stoelen zijn zwart. Het spiegeltje is zwart. De radio die aanstaat is zwart en alles wat papa zegt is zwart. ’
 
Sanne te Loo volgt met zwarte prenten en toch kan je je als lezer moeilijk inleven in de pijn van Beorn. Daartegenover staat de erg mooie literaire en illustratieve constructie op het einde. Op de ene pagina de kleine Beorn op zijn Canadese meer, op de andere de eenentwintigjarige Beorn die zijn Olympische wedstrijd schaatst. In deze prenten is de wil en kracht van de jongen echt voelbaar en krijgt het verhaal vaart. Een mooie samenwerking dus tussen schrijver, schaatser en illustratrice, zij het dat het boekje vooral opvalt door de prenten.
 
Edward van de Vendel, Sanne te Loo (ill.): De jongen die met de dieren schaatste, Querido, Amsterdam 2018, 52 p. ill. ISBN 9789045121048. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer

Het verlichte hol

Max Blecher

Melancholie I

Jon Fosse

Mooi doodliggen

A.F.Th. Van der Heijden

Onder de Drachenwand

Arno Geiger

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Ans & Wilma verdwaald

Alice Reijs, Ariane van Vliet, Kaatje Vermeire (ill.)

En ik was zijn held

Rindert Kromhout

Hoi, ik ben een lijn. De wonderbaarlijke architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut / Hoi, jij bent een ontwerper. Een doeboek voor de ontwerpers van de toekomst

Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten / Hannah Piksen en Annemiek Snelders

Van liefde en verlangen

Imme Dros, Harrie Geelen (ill.)

Zo kreeg Midas ezelsoren. De mooiste metamorfosen van Ovidius

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri