Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2018

Joukje Akveld, Charlotte Dematons (ill.): Van wie is die sok?

door Jan Van Coillie

4+ - Van wie is die sok? is het vijfde deel in de serie kartonboekjes voor kleuters ‘Van wie is …?’ waarvoor Joukje Akveld Nederlandse topillustratoren onder de arm nam. Elk deeltje is een juweeltje, maar dit deel overtreft de vorige.
 
De basisaanpak is dezelfde als in de andere delen. Op de witte bladzijden krijg je telkens de vraag ‘van wie is …’ bij een bepaald voorwerp, in dit geval een laars, broek, bikinitopje, onderbroek enzovoort. Rechts zie je vier personages, het voorwerp is van een van hen. Bijzonder aan dit deeltje is dat die personages uit sprookjes en een klassiek fantasieverhaal komen, van Klein Duimpje over Roodkapje tot Peter Pan. Op de volgende dubbele pagina kun je zelf controleren of je het juiste antwoord gaf. Het principe is even eenvoudig als uitnodigend. Knap is dat de antwoorden niet zomaar voor de hand liggen: je moet goed kijken en rekening houden met meerdere factoren als grootte en vorm. Daarbij speelt Charlotte Dematons een leuk spel met groot en klein of bloot en gekleed, maar ook met kleur, perspectief, licht en donker.
 
Enige kennis van sprookjes helpt zeker om het juiste antwoord te vinden én vergroot het kijkplezier als je het sprookjes herkent. In de illustraties op de dubbele pagina’s zorgen allerlei extraatjes voor nog meer plezier: bij de prins in de beek zie je de kikkerkoning en in de verte de toren van Raponsje, in de slaapkamer van de dwergen een schilderij van de Rattenvanger van Hamelen. En er valt nog meer te ontdekken, zoals de haaien en kwallen in de zee bij de Kleine Zeemeermin.
 
Behalve de verwijzingen naar sprookjes zorgen ook de grappige situaties voor kijkplezier, van de blote dwerg over de prins in zijn onderbroek tot de nukkige prinses met de erwt. Onvergetelijk is de scène waarin Sneeuwwitje in de slaapkamer van de dwergen binnen kijkt. Behalve grappig is het boekje ook spannend: je wil echt telkens de bladzijde omslaan om te zien van wie het kledingstuk is. Wie goed kijkt, ziet op elke prent hoe een arm het kledingstuk ontvreemdt. Voor extra spanning zorgt de wolf, maar die krijgt zijn verdiende loon in het slottafereel. Daarin komen alle figuren op een verrassende manier samen. En dan volgt er nog een extraatje.
 
De achterkant en de voorkant blijken wezenlijk bij het boek te horen. Die achterkant kan je ook doen terugbladeren naar het begin, waar je kunt ontdekken hoe Roodkapje en Klein Duimpje samenspannen. Daarmee kan de avontuurlijke tocht door het boek opnieuw beginnen … en opnieuw … en opnieuw. Je mag ervan op aan dat dit boekje bij kleuters voor eindeloos kijk- en zoekplezier zal zorgen.
 
Joukje Akveld, Charlotte Dematons (ill.): Van wie is die sok?, Gottmer, Haarlem 2018, 32 p. : ill. ISBN 9789025761264. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2018

1793

Niklas natt och Dag

Bij storm aan zee

Philipp Blom

Jouw huid

Jeroen Theunissen

Spoken in Moskou

Joseph Roth, Gerda Dendooven (ill.)

Zus

Jan Lauwereyns

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2018

Blokje om

Judith Vanistendael

Het leven achter de dingen

Daan Remmerts de Vries

Kwie kwie kwie kwie kwie

Camilla Dreef, Liset Celie (ill.)

Nu is later vroeger. Een boek over de tijd

Joke van Leeuwen

woorden temmen, 24 uur in het licht van Kila&Babsie

Kila van der Starre, Babette Zijlstra

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri