Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2018

Marjet Huiberts, Philip Hopman (ill.): Alle verhalen van Ridder Florian

door Jan Van Coillie

4+ - Zou Ridder Florian de beroemdste ridder zijn bij Nederlandse kleuters? In deze dikke voorleesbundel zijn er twintig verhalen over hem gebundeld, waaronder twee niet eerder gepubliceerde. Elk korte verhaal bestaat uit acht strofen van vier regels en begint met dezelfde regel: ‘Ridder Florian De Bange’. De kleine ridder is helemaal niet dapper, maar dat geeft niets: met een flinke portie geluk en een ontwapenende charme weet hij elk ‘gevaar’ te bezweren. Een roversbende vormt hij om tot een koor, hij jaagt een pestkop de daver op het lijf, krijgt een draak als huisdier, kruipt bij een spook in bed en verzoent koning en keizerin.  
 
Een kenmerk van de meeste verhalen is dat de personages die Florian ontmoet uiteindelijk anders blijken dan gedacht, waardoor ze ingaan tegen vooroordelen. De monnik blijkt helemaal geen vieze vent, maar een vrolijke en vriendelijke leraar en de dwerg is allesbehalve lomp en onbetrouwbaar maar wel erg handig en behulpzaam.
 
De versjes laten zich vlot voorlezen: ze hebben een prettige cadans en de rijmen klinken bijna altijd heel natuurlijk, met af en toe leuke, verrassende vondsten. Geregeld zorgt Marjet Huiberts voor extra klank binnenin de regels, zoals in de volgende strofe:
 
‘Ridder Florian de Bange
Heeft z’n wapens omgehangen.
Schuw en schichtig als een vos
Sluipt hij door een heel groot bos.’
 
Ook de vele vragen en uitroepen zorgen voor extra voorleesplezier:
 
‘Hé, hoort hij de wind daar huilen?
Komt er onweer? Hij moet schuilen.
Rennen! Daar! Die lege grot!
En dan schrikt-ie zich kapot.’
 
De illustraties van Philip Hopman passen bij de verhalen als zijn ridderpak bij Florian. De warme kleuren paars, blauw, groen, geel, oranje en rood zorgen voor een gezellige sfeer die nog versterkt wordt door de manier waarop Hopman ‘gevaarlijke’ personages neerzet. De draak is vertederend onbeholpen, de heks blijkt een stokoud vrouwtje en de reus een slome slungel. De illustrator gebruikt ook het perspectief om gevoelens in de verf te zetten. Zo versterkt het vogelperspectief het ellendige gevoel van Florian als die ziek in bed ligt. De decors zijn middeleeuws, met sprookjesachtige kastelen, maar ook verluchte manuscripten, kloostergangen en soms een grappig anachronisme zoals de ‘riddercup’. Vooral deze mix van gezelligheid en humor in een sprookjesachtig decor maakt de illustraties bijzonder. Samen met de prettig huppelende tekst zorgen ze voor een bundel vol opvrolijkend lees- en kijkplezier.
 
Marjet Huiberts, Philip Hopman (ill.): Alle verhalen van Ridder Florian, Gottmer, Haarlem 2018, 176 p. : ill. ISBN 9789025768874. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer

Het verlichte hol

Max Blecher

Melancholie I

Jon Fosse

Mooi doodliggen

A.F.Th. Van der Heijden

Onder de Drachenwand

Arno Geiger

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Ans & Wilma verdwaald

Alice Reijs, Ariane van Vliet, Kaatje Vermeire (ill.)

En ik was zijn held

Rindert Kromhout

Hoi, ik ben een lijn. De wonderbaarlijke architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut / Hoi, jij bent een ontwerper. Een doeboek voor de ontwerpers van de toekomst

Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten / Hannah Piksen en Annemiek Snelders

Van liefde en verlangen

Imme Dros, Harrie Geelen (ill.)

Zo kreeg Midas ezelsoren. De mooiste metamorfosen van Ovidius

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri