Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2018

Mark Janssen: Eiland

door Ine Muys

3+ - Mark Janssen is een veelzijdig en productief tekenaar. Hij werkt samen met uiteenlopende auteurs en uitgeverijen en illustreerde reeds 450 kinder- en jeugdboeken. In 2016 vond hij de tijd rijp om een eigen prentenboek te publiceren. De pers bejubelde zijn keuze. Niets gebeurd werd meteen lovend onthaald en een jaar later volgde het eveneens succesvolle Dino’s bestaan niet (2017). Beide prentenboeken vallen op vanwege gloedvol kleurgebruik en bijzondere decors. De personages beleven hun avonturen op de kop van een leeuw of op de ruggen van dinosaurussen. Ook Janssens nieuwste prentenboek Eiland (2018) speelt zich af op een ongewone plek.
 
Nadat een vader, een dochtertje en een hond schipbreuk hebben geleden, spoelen ze aan op een eiland. In tegenstelling tot de lezer hebben ze niet in de gaten dat ze eigenlijk op het schild van een reuzenschildpad zijn aanbeland. De drie houden de moed erin en maken het eiland tot hun thuis. Ze hebben een hutje gebouwd met een wapperende vlag en ook een vlot om uit vissen te gaan. De schildpad kijkt van onder water toe en schenkt het drietal zelfs een persoonlijk paradijsje. Zijn schild biedt voldoende bescherming tegen gevaren van buitenaf en bovenal een prachtig natuurgezicht. Maar dan bespeurt de schildpad een stoomboot aan de horizon. De langverwachte (maar ook gehoopte?) redding is nabij. Wanneer het drietal op het punt staat aan boord te klimmen, ontdekt de lezer dat het dochtertje het eiland beter kende dan gedacht.
 
Met Eiland bewijst Mark Janssen dat hij geen tekst nodig heeft om een dynamisch en rijkgeschakeerd verhaal te vertellen. De kracht van dit woordeloze prentenboek ligt behalve in krachtige kleurencombinaties vooral in de kennisvoorsprong van de lezer. Anders dan de personages krijgt de lezer van in het begin twee werelden te zien: het padvindersleventje boven water en het vissenleven onder water. Voortdurend nodigt Janssen uit om beide werelden met elkaar te vergelijken. De ene keer contrasteert hij de gemoedelijke sfeer op het eiland met de soms gevaarlijke bedrijvigheid van de onderwaterwereld. De andere keer zorgt hij voor net voor ludieke overeenkomsten.
 
Op een van de spreads houdt een vlucht paradijsvogels een tussenstop op het eiland, terwijl onder water een net zo kleurrijke school vissen halt houdt om een praatje met de schildpad te maken. Ook de schildpad zelf is overigens het bestuderen waard. Kop en schild zijn minutieus uitgewerkt en vooral zijn blik spreekt boekdelen. Geregeld kijkt de schildpad naar boven, waardoor de lezer wederom gestimuleerd wordt om boven- en onderwaterwereld met elkaar te verbinden. Bovendien tuurt de schildpad soms naar iets dat zich buiten beeld bevindt. Op die manier creëert Janssen een uitgestrekt universum, waarover de lezer zelf nog verder kan fantaseren.
 
Mark Janssen: Eiland, Lemniscaat, Rotterdam 2018, 28 p. ill. ISBN 9789047710639. Distributie De Eenhoorn 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

Blinde drift

Belinda Bauer

De rover

Robert Walser

Heel de tijd

Leo Pleysier

Onder een koperen hemel

Stefan Hertmans

Zeiseman

Martha Heesen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

De invloed van Gregie De Maeyer (1951-1998) op de (Vlaamse) jeugdliteratuur

‘Het wezen van de dingen vervaagt naarmate het zichtbaar wordt’

De slaapster en de spintol

Neil Gaiman, Chris Riddell (ill.)

Op zoek naar Stella

Gerda Dendooven

Rivieren

Peter Goes

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Bart Moeyaert

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri