Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2018

Carlo Frabetti, Wendy Panders (ill.): Alice in Wiskunde Wonderland

door Frauke Pauwels

9+ - Voor (erg) jonge kinderen zijn de telboeken nauwelijks te – tja – tellen. Eens kinderen ouder worden en hun rekenkundig inzicht complexer, is het wat verder zoeken naar boeken die daarop inspelen. Het referentiewerk in dat genre is wellicht De telduivel: een hoofdkussenboek voor iedereen die bang voor wiskunde is van Hans Magnus Enzensberger. In het Nederlandse taalgebied kwam daar enkele jaren geleden Het wiskundehondje bij, een verzameling ‘wiskundecolumns’ van Margriet van der Heijden, die eerder verschenen in NRC Handelsblad. En nu is er dus Alice in Wiskunde Wonderland : een avontuur langs priemgetallen, breuken en tafels van vermenigvuldiging van Carlo Frabetti en illustrator Wendy Panders.
 
Net als in De telduivel staat er een hoofdpersonage centraal dat geen enkele voeling heeft met wiskunde. Maar nauwelijks heeft Alice luidop over haar wiskundehuiswerk geklaagd, of daar duikt ‘vanuit de struiken naast haar bankje als bij toverslag een vreemde figuur op’, die wiskundige én dichter beweert te zijn. Lezers met enige culturele bagage weten al ruim voor het expliciet aan bod komt wie dit is – en waarom Wonderland een goede plek blijkt voor een inleiding tot wiskunde. Het intertekstuele spel met Alice in Wonderland en de schrijver Lewis Carroll/ Charles Dodgson verbindt in een vlotte beweging allerlei rekenkundige weetjes, formules en raadsels, al blijft het vaak de vraag of het ene het andere niet nodeloos in de weg zit. Wie écht niet van wiskunde houdt, zal allicht moeite hebben mee te stappen in het wiskundige denken en wie dat wel graag doet, brengt misschien niet het geduld op voor de ‘remmende’ – en, toegegeven, wat ‘dunne – verhaalelementen. Toch slaagt Frabetti er goed in beide samen te brengen en nodigt het verteltempo uit om mee te gaan denken, puzzelen en proberen.
 
De speelse illustraties van Wendy Panders geven kleur en humor aan het verhaal. Met haar Alice-figuur refereert Panders duidelijk aan de Alice-versie van Floor Rieder, al haalt ze niet het hoge niveau van Rieders informatieve illustraties. Vanzelfsprekend verbeelden heel wat van de prenten precies en helder wat er staat omdat dat nu eenmaal nodig is om de ideeën aanschouwelijk te maken. Meer dan eens echter voegen de illustraties precies dat kleine visuele grapje toe dat de lezer uitdaagt net wat langer te kijken. Die vertraging draagt bij tot de uitnodiging aan lezers om in het wiskundige denken mee te gaan.  
 
Wie bij dit boek nog steeds niet de minste aandrang voelt om aan het rekenen en puzzelen te gaan, heeft wellicht écht geen kaas gegeten van wiskunde. Laatst was ik op een workshop ‘storytelling’ waar de aanwezige wiskundigen stelden hoe moeilijk het is om wiskunde in een verhaal te gieten. Alice in Wiskunde Wonderland illustreert hoe het kan, en brengt zijn lezers overtuigend een stapje dichter bij de poëzie van cijfers, formules en getallen.
 
Carlo Frabetti, Wendy Panders: Alice in Wiskunde Wonderland, Lannoo, Tielt 2018, 176 p. Ill. Vertaling van Malditas matemáticas. Alicia en el Pais de los Números door Lies Lavrijsen. ISBN 9789401441193 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri