Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Leo Timmers: De lieve krokodil

door Jan Van Coillie

3+ - De hoofdfiguur in het nieuwe boek van Leo Timmers deed me meteen denken aan de krokodil die Dorothée de Monfreid tekende voor Ik zou wel een kindje lusten van Sylviane Donnio en aan die van Quentin Blake uit De reuzekrokodil van Roald Dahl. Wat mij betreft hoort Leo Timmers ook echt thuis in het rijtje van deze illustere voorgangers.  

Teken maar eens een lieve krokodil. Dat doet Timmers vooral door het oog groter te maken, met een heel beweeglijke, zwarte iris; door het dier grappige bultjes te geven in plaats van schubben en door aan de bek een glimlachend trekje toe te voegen, toch op de kaft. Want in het boek kan de krokodil vreselijk te keer gaan, al doet hij dat alleen tegen de wilde dieren die zijn vrienden belagen. Met zijn bek vol scherpe tanden en een gruwelijke ‘GRRR!’ verjaagt hij een slang, een hyena en een cheeta. De kleine muis, de ever en de impala vinden bescherming op zijn rug, wat een leuke dierentoren oplevert tot … de neushoorn aan komt rennen, op de vlucht voor een leeuw. Je voelt en ziet meteen dat dit niet goed komt. Timmers bevriest de spanning op een schitterende manier: de krokodil ligt gevloerd en staart beduusd door een spleetje van zijn oog, de ogen en mimiek van de dieren stralen een en al schrik uit en de ever heeft zich al omgekeerd. Op de tegenoverliggende pagina is het de leeuw die ‘GRRRRR…’ gromt, zijn tong uit zijn bek en gevolgd door een vlucht gieren.
 
Op de volgende dubbele pagina staat de ‘GRRRRRRR!’ gevaarlijk groot centraal en fladderen de gieren verschrikt weg. Maar dan komt de ontlading met een scène die de boodschap ‘samen zijn we sterk’ vierdubbel en dik in de verf zet. Heerlijk bevredigend, maar er volgt nog een ondeugend staartje. Daar zorgt die lieve (of toch niet altijd zo lieve?) krokodil voor. Het verrassende slot nodigt de kleine kijkers en luisteraars uit om na te denken over wat grappig en lief is.
 
Door de sterke plot, de gebalde tekst en de innemende illustraties is De lieve krokodil opnieuw een Timmers-Topper. 
 
Leo Timmers: De lieve krokodil, Querido, Amsterdam 2021, 28 p. : ill. ISBN 9789045124964. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2022

April in Spanje

John Banville

De aftocht

Anna Eble, Marleen Nagtegaal, Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek (sam.)

De draaischijf

Tom Lanoye

De val van de Taira

Anoniem

Er is nog tijd

Rodrigo García

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

De wereldgeschiedenis in 100 dieren

Simon Barnes en Frann Preston-Gannon (ill.)

Ik blijf ook altijd bij jou

Smriti Halls, Steve Small (ill.)

King en de drakenvlinders

Kacen Callender

Mevrouw Das en Meneer Ping

Rindert Kromhout en Natascha Stenvert (ill.)

Sneeuwwit

Daan Remmerts de Vries, Mark Janssen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri