Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2024

Andy J. Pizza, Sophie Miller (ill.): Onzichtbare dingen

door Jan Van Coillie

3+ - Onzichtbare dingen afbeelden in kinderboeken, het is niet nieuw. In heel wat prentenboeken worden gevoelens als boosheid of woede verbeeld als donderwolken of personages. Wél nieuw én uitdagend is het om heel verschillende onzichtbare dingen in één boek in beelden om te zetten. Om dat te realiseren, vertrekken Pizza en Miller van de vijf zintuigen.  

Om de lezers/kijkers meteen het boek in de trekken, begint de illustrator met dingen die ze beslist al in kinderboeken gezien hebben, van beren en muizen over perziken en monsters tot ‘zelfs pizza’. Door hierop in te zoomen wordt het contrast met onzichtbare dingen duidelijker. Het gaat om dingen die je kunt horen, ruiken, proeven of voelen. Dingen zoals gefluister of een liedje dat in je hoofd blijft plakken (afgebeeld als een vermenselijkte gitaar), een ‘onzichtbaar stinkding’ (afgebeeld als een soort slijmmannetje), de smaak van ‘tover-regenboog’ in een lolly of een rilling, aai of knuffel.
 
Het zintuigelijke voelen (de tastzin) gaat vervolgens over in het voelen ‘vanbinnen’. Deze overgang had duidelijker uitgewerkt mogen worden. Het gaat immers om twee heel verschillende vormen van voelen. Het grootste deel van het boek focust op gevoelens, zoals vreugde, liefde, dankbaarheid, boosheid, die verder onderscheiden worden van stemmingen en sfeer (negen sferen, afgebeeld als een soort gekleurde wormen). Origineel zijn de pagina’s over dingen die je een fijn of naar gevoel kunnen geven, zoals verdwijnen in een boek, jeuk of het verlangen naar vroeger. Op enkele gevoelens wordt dieper ingegaan: angst en het lef om die te overwinnen, verdriet en wat het kan versterken of verzachten en ten slotte het belang van lachen.
 
De bedoeling van de auteurs is om kinderen te helpen om die onzichtbare dingen te benoemen, door ze te koppelen aan een concreet beeld. Zo zouden kinderen er ook gemakkelijker over moeten kunnen praten met hun ouders. Om dat doel te bereiken, beeldt de illustrator die onzichtbare dingen niet enkel uit, maar stimuleren de auteurs de kinderen ook om zelf onzichtbare dingen aan beelden te koppelen of te benoemen met behulp van allerlei doe-opdrachten en zoekplaten: ‘Waar denk je dat deze tekeningen naar ruiken?’; ‘Doe nu je ogen even dicht. Welke onzichtbare dingen merk je op via je zintuigen?’; ‘Als je stemming een kleur zou hebben, welke kleur zou dat dan zijn?’ Aan het slot maken de auteurs hun bedoeling nodeloos overduidelijk door tot drie keer toe te expliciteren dat je, door onzichtbare dingen op te merken en te benoemen, er gemakkelijker over kunt praten. Uitnodigender is de laatste illustratie over een dubbele pagina, waarop de kinderen allerlei onzichtbare dingen die ze eerder in het boek leerden kennen, kunnen zoeken.
 
Andy J. Pizza, Sophie Miller: Onzichtbare dingen, Volt, Amsterdam 2024, 48 p. : ill. ISBN 9789021499055. Vertaling van Invisible things door Francine Oomen. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri