Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, DECEMBER 2015

Sophy Henn: Maar waar, Beer?

door Jan Van Coillie

3+ - ‘Er was eens een kleine beer … die bij een kleine jongen woonde.’ Op de illustratie is in een oogopslag duidelijk dat hij ook bij de jongen hoorde: ze geven mekaar een stevige berenknuffel.

De illustraties van Sophie Henn zijn uiterst sober: op de meeste zie je enkel de jongen en de beer tegen een egaal gekleurde achtergrond, op een grijze veeg die de bodem voorstelt. Het zijn de extra voorwerpen en de wisselende verhoudingen die voor een bijzondere spanning zorgen. De beer wordt steeds groter, totdat hij veel groter dan de jongen geworden is:

‘We moeten een plek voor je zoeken waar je/beregroot kunt zijn’, zei de jongen. ‘Maar waar, beer?’ Hiermee begint een zoektocht naar een geschikte thuis voor de beer. Ze proberen een speelgoedwinkel, een dierentuin, een circus, een bos, een grot en een oerwoud. Telkens zegt beer nee. Aan zijn mimiek en houding kun je op de illustraties duidelijk zien waarom hij zich niet thuis voelt op al die verschillende plekken. De dreigende of sombere kleuren versterken die indrukken.  
Als ze samen een ijsje eten, komt het eureka-moment. De jongen brengt beer naar de Noordpool. In de sneeuw en op het ijs voelt hij zich eindelijk in zijn sas. Op de prenten kun je opnieuw zelf zien wat de gevolgen zijn: beer vindt een vrouwtje en krijgt berenkinderen. Ook de jongen is blij, en ook hier zie je op de prenten waarom. Natuurlijk vergeten ze elkaar niet: echte vriendschap gaat immers nooit verloren. De boodschap is duidelijk, maar het mooiste aan dit boek is dat je die er zelf in mag ontdekken.
 
Houten : Van Goor 2015, [32] p. : ill. Vert. van: Where bear? Door Annelies Jorna. ISBN 9789000345885 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

De grote verkilling

Geert van Istendael

Kamers antikamers

Niña Weijers

Verlaten

Jane Harper

Verwondering

Aharon Appelfeld

Winterlaken

Micha Andriessen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Adres onbekend

Susin Nielsen

Mag je haaien aaien?

Katrijn De wit, Inge Rylant (ill.), Laura Bergans (design)

Niet te stoppen

Angie Thomas

Ploef

Espen Dekko, Mari Kanstad Johnsen (ill.)

Zo slapen dieren

Jiří Dvořák, Marie Štumpfová (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri