Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 6, APRIL 2016

Jarvis: Marcs grote gevaarlijke tanden

door Gerda Tersago

5+ - Humor en spanning zijn in Marcs grote gevaarlijk tanden een duopakket. De ironische plot en de grappige details zorgen voor humor. En als je weet dat Marc behoort tot een familie Buitengewoon Gevaarlijke Alligators besef je meteen dat er ook getandenknarst wordt. Marc begint zijn dag met het schrobben van zijn schubben, het scherpen van zijn nagels en het poetsen van zijn tanden met ‘Hap Grrrrap tandpasta’. Klaar voor wat spanning? Op de volgende bladzijde zie je: in vier sequenties de krokodil die de kleine lezer zijn blink-blink tanden toont: ‘beef voor mijn scheermesscherpe tanden’. Sla het blad om en de spanning stuwt omhoog. Nog spannender wordt het als Marc het oerwoud in stapt.
Jarvis houdt humor en spanning doordacht in balans. Het effect is een boek waarbij je glimlachend op je nagels bijt. Terug naar het oerwoud. Marc leest, ‘Na een lange dag stuipen op het lijf jagen’, relaxt De Oerwoud Gazet. om daarna (na weer één seconde extra spanning) zijn kunstgebit op een uiterst geheime verstopplaats te leggen. ‘’Droom facht, mijn fcherpe fnijderf’.

Het verhaal kantelt wanneer Barry Bever Marcs kunstgebit vindt. Hij wordt driftig uitgelachen als hij die morgen met een tandeloze bek ‘Hapf hapf Gfff’ naar de dieren brult. Prent en tekst zijn het spiegelbeeld van de eerdere oerwoudscène. Marc druipt af: een donkere, voorovergebogen silhouet staat achteraan in beeld. Compositie en kleurgebruik zijn uiterst functioneel. Marc krijgt zijn tanden terug, op voorwaarde dat hij de andere dieren niet langer de stuipen op het lijf jaagt. En jawel, Marc het oerwoud in, snoeit met zijn tanden de struiken, krult er haren mee en is tandarts van dienst. Is het huiveren daarmee van de baan? Nee, op de volgende spread laat Marc de ‘Grote, Gevaarlijke Verhalenverteller’ alle oerwouddieren beven met zijn angstaanjagende verhalen.  
 
Jarvis speelt jo-jo met emoties. Illustraties en tekst werken hiervoor als volwaardige partners samen. Dit is zijn eerste boek in Nederlandse vertaling. Ik kijk uit naar wat volgt.

Rotterdam : Lemniscaat 2016, 32] p. : ill. Vert. van: Alan's big scary teeth door Jesse Goossens. ISBN 9789047707134 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

De grote verkilling

Geert van Istendael

Kamers antikamers

Niña Weijers

Verlaten

Jane Harper

Verwondering

Aharon Appelfeld

Winterlaken

Micha Andriessen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Adres onbekend

Susin Nielsen

Mag je haaien aaien?

Katrijn De wit, Inge Rylant (ill.), Laura Bergans (design)

Niet te stoppen

Angie Thomas

Ploef

Espen Dekko, Mari Kanstad Johnsen (ill.)

Zo slapen dieren

Jiří Dvořák, Marie Štumpfová (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri