Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 6, APRIL 2016

Freya Hartas: Kleine Kong

door Henk van Viegen

4+ Freya Hartas was in 2014 een van de maar liefst twaalf winnaars van Lemniscaats befaamde illustratorenwedstrijd. Ruim een jaar later presenteert de uitgeverij nu haar eerste prentenboek, en internationale debuut, Kleine Kong (Little Kong); haar tweede boek is in Engeland aangekondigd bij Oxford University Press.   
 
De titel verwijst uiteraard naar de iconische, grote King Kong. De naam van het beest op het voorplat komt overigens in het verhaal niet voor, daarin wordt het consequent het Blauwe Beest genoemd. In (de film) King Kong palmt een meisje een reus van een aap in, dat laat Hartas het hoofdpersoontje, Esmeralda, van haar boek ook (even) doen.  
 
Esmeralda is zo’n bekend verwend, chaos veroorzakend kreng, met van die ouders die alleen maar kreten kunnen slaken als ‘ruim je kamer op’ of ‘gedraag je als een jongedame’, ook erg cliché. De ouders dreigen hun ‘verschrikkelijke kind’ naar een onbewoond eiland te sturen als ze niet keurig wordt, en op een nacht drijft Esmeralda in een droom daar inderdaad per eigen bed heen. Er wonen geen mensen, wel, tamelijk lelijk getekende, beesten, vooral een grote blauwe aapachtige die in niet-keurigheid niet onderdoet voor Esmeralda. De laatste wenst graag netjes ontbijt te krijgen, en maakt de beesten tijdelijk beschaafde wezens. Waarom ze deze wens heeft, wordt niet duidelijk, maar iemand zou dat leuk kunnen vinden. In het slot vindt Esmeralda ze weer juist fijn ongeciviliseerd, en dan zien we iedereen soms best wel iets ondeugends doen, als met een stuk taart gooien. Op een andere prent giechelt Esmeralda, maar ze kijkt er boos bij. 
 
Hartas leunt zwaar op Maurice Sendaks Max en de Maximonsters (1963). In die moderne klassieker weet de hoofdpersoon Max, ook via een droom naar een eiland, koning van de Wilden te worden. Ook hier is de aanleiding een conflict met de ouders. Wilde Fartas een ‘postmoderne’ knipoog uitdelen naar deze fameuze voorbeelden? En waarom in deze belegen, karikaturale stijl? En konden er niet wat betere eindzinnen/-situaties komen dan: ‘Het werd een Vrolijke Feestelijke Beestenbende’ en ‘Iedereen leefde nog lang en gelukkig’ (nou ja…bijna iedereen).  
 
Evengoed zouden de met de traditie onbelaste peuters en kleuters best plezier kunnen beleven aan dit boek. Waarschijnlijk niet aan het vrij lastige taalgebruik, maar wellicht wel aan sommige details op de vaak propvolle pagina’s. Er zijn tot nu toe in 2016 naar mijn idee interessantere prentenboeken uitgekomen bij Lemniscaat dan dit enigszins rommelige, en ook niet heel mooi vormgegeven (bij voorbeeld saaie schutbladen) werkje.

Rotterdam : Lemniscaat 2016, [34] p. : ill. Vert. van: Little Kong door Jesse Goossens. ISBN 9789047707257 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

De hemel boven Lima

Juan Gómez Bárcena

Fantastische nacht en andere verhalen

Stefan Zweig

Houthakken

Thomas Bernhard

Toch. Nagelaten werk

Armando

Waagstukken

Charlotte Van den Broek

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

ABZzz... Een slaapverwekkend alfabet

Isabel Minhós Martins, Yara Kono (ill.)

Aladdin

Sjoerd Kuyper (bew.), Sylvia Weve e.a. (ill.)

Het vuur in mij

Erin Stewart

Meisjes en kunst. De 50 meest vernieuwende vrouwelijke kunstenaars wereldwijd

Rachel Ignotofsky

Niemand ziet het

Dolf Verroen, Charlotte Dematons (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri