Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 6, APRIL 2016

Pieter Koolwijk, Elly Hees (ill.): Baas van de wereld

door Karen Woets

 8+ - Er ligt een steentje op de weg. Een vrachtwagen rijdt erover heen en zorgt ervoor dat het steentje opspat en een sterretje veroorzaakt in de ruit van een passerende auto. De chauffeur van de auto laat de ruit de volgende ochtend repareren. Omdat hij naar de garage gaat, kan hij geen ongeluk op weg naar z’n werk veroorzaken.  <br />   ‘De politie hoeft niet uit te rukken en zal in die tijd een belangrijke ontdekking doen. Daardoor wordt een bende inbrekers opgerold. De mensen voelen zich weer veilig en laten de lichten uit ’s nachts. En daardoor wordt er minder energie verbruikt, wat beter is voor de wereld.’

Aldus de logica van Baas, volgens eigen zeggen ‘de baas van de wereld’, die er uitziet als een zwerver, inclusief winkelwagentje met plastic tassen. Wat Baas hiermee wil zeggen, is: kleine acties, zoals het op de weg leggen van een steentje, kunnen grote, wereldverbeterende gevolgen hebben.   
 
In Baas van de wereld ontmoeten de tienjarige Ivo en zijn klasgenote en vriendin Mila de zonderlinge Baas, die hen aan den lijve laat ervaren wat ogenschijnlijk kleine acties kunnen uitrichten. Daarbij maakt hij duidelijk dat slimme en tevens fantasievolle kinderen zoals Ivo en Mila de ‘steentjes’ zijn die de wereld nodig zal hebben. Hoewel het verhaal dus niet gespeend is van een moraal, is het ook een verhaal met gekke avonturen, vol wilde achtervolgingen, waarin kinderen arrogante volwassenen te slim af zijn en ook nog een verhaal over het belang van opgroeien in een liefdevol gezin.   
 
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Ivo, wat voor eenheid zorgt. Verder leest het vlot, bevat het de nodige (soms een beetje flauwe) humor vanwege niet alleen de acties, maar ook de gedachten van Ivo, en loopt het aan het eind mooi rond. De daden en uitgesproken opvattingen van de zwerver alias baas zijn gelukkig niet allemaal evident, zodat er, voor wie wil, nog iets overblijft dat in de buurt komt van een verstrooide professor, een teleurgestelde activist en/of een sturende god.  
 
Vanwege eerdere verhaalfiguren is Koolwijk al getypeerd als ‘de Lindgren van de lage landen’. Dat is niet min. Koolwijk portretteert ditmaal authentieke kinderen, die heel wat in hun mars hebben, maar ook de nodige keren twijfels en angsten hebben. Samen met de schetsachtige, met aquarel ingekleurde pentekeningen van Elly Hees, waarin de personages grote ogen en slungelige benen hebben, doet dit verhaal eerder denken aan het oeuvre van Dahl/Blake. Evenmin een geringe kwalificatie.

Rotterdam : Lemniscaat 2016, 215 p. : ill. ISBN 9789047707356 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

De grote verkilling

Geert van Istendael

Kamers antikamers

Niña Weijers

Verlaten

Jane Harper

Verwondering

Aharon Appelfeld

Winterlaken

Micha Andriessen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Adres onbekend

Susin Nielsen

Mag je haaien aaien?

Katrijn De wit, Inge Rylant (ill.), Laura Bergans (design)

Niet te stoppen

Angie Thomas

Ploef

Espen Dekko, Mari Kanstad Johnsen (ill.)

Zo slapen dieren

Jiří Dvořák, Marie Štumpfová (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri