Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, MEI 2016

Moniek Vermeulen, Frank Pollet, Joris Thys (ill.): Ik mis je, mams!

door Jan van Coillie

10+ - ‘Een moderne briefroman’, zo wordt Ik mis je, mams! getypeerd op de omslag. Je weet meteen waar je je aan mag verwachten: een boek vol brieven, post-its, sms’jes, lijstjes, recepten en dialogen. En een berg emotie: ‘humor en verdriet en vooral veel liefs’.

Dora wordt na de dood van haar moeder overbeschermd door haar vader. Ze mag amper met de fiets naar school en een fuif of een kamp met de jeugdbeweging kan ze al helemaal vergeten. Ze schrijft brieven aan haar overleden moeder, waarin ze haar frustratie van zich af pent. Met haar vader kan ze nauwelijks praten, die communiceert vooral met post-its. Gelukkig is er nog tante Lo, mama’s zus, die het voor haar op neemt. Zo verandert er uiteindelijk toch nog iets, nadat haar vader bekend heeft: ‘”Dora, weet je dat je heel veel op je mams lijkt?” En hij voegde er nog aan toe: “Ik hou heel veel van je!”’. Er komt dus een happy end, met een staartje.

Herkenbaar is het boek zonder meer, maar jammer genoeg ook erg voorspelbaar. Je weet meteen dat de spanning tussen vader en dochter zal toenemen en dat de tante zal bemiddelen zodat ze uiteindelijk toch dichter bij elkaar komen. De vader begrijpt zijn dochter niet en natuurlijk kan hij ook niet kan koken (zelfs geen zacht eitje), jongens zijn sukkels, oenen, oelewappers, hufters enz., voetballen ‘is kak’ en een pizza best lekker, pakken zijn marginaal en kussen en seks zijn vies (ze citeert uit een oud boek over seksuele voorlichting van haar vader).

Omdat de auteurs proberen de gedachten van het tienermeisje zo realistisch mogelijk weer te geven in de ik-vorm, kun je moeilijk stilistische hoogstandjes verwachten. De korte zinnen en magere woordenschat zorgen echter voor een vlakke stijl met veel gesakker, gesneer, gegier, gegiechel en gevloek. De gelijklopende en onvolledige zinnen zorgen soms ook voor een vervelende dreun.

Enkele motieven en wendingen zijn wel goed uitgewerkt, zoals de eerste bh als symbool voor de band met haar moeder. Ook het keerpunt waarin ze beseft dat het nonsens is dat haar vader haar niet zou willen, is emotioneel juist verwoord. In het gesprek dat volgt houden ze eindelijk wel rekening met elkaar. Wat dat betekent, kan elke lezer aanspreken en biedt een dieper inzicht in gemis, elkaar zoeken en vinden.

Wielsbeke : De Eenhoorn 2016, 171 p. : ill. ISBN 9789462911185 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri