Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, SEPTEMBER 2016

Harrie Geelen: Toen Sjoerd naar de dierentuin ging

door An-Sofie Bessemans

3+ - ‘Sjoerd ging met zijn vlieger, zijn mooiste knikker, een echte katapult en de driewieler naar de dierentuin.’ Dat is het vertrekpunt van dit hartelijke prentenboek van Harrie Geelen. De olifant in de kooi verwelkomt de jongen en vraagt: ‘Sjoerd, wat heb je daar?’ Sjoerd denkt achtereenvolgens dat de olifant op de vlieger, de katapult en zijn mooiste knikker doelt, maar nee, de olifant heeft het over zijn vervoermiddel. Sjoerd wil de driewieler wel aan de olifant geven, maar alleen als hij daarvoor iets in de plaats krijgt. En zo wandelt Sjoerd verschillende dierenverblijven langs waar hij telkens een ruil aangaat, tot hij thuiskomt.  
Mager verhaaltje, hoor ik u denken. Niet bij (inmiddels Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw) Harrie Geelen! Sjoerd vraagt namelijk niet zomaar wat terug van de olifant, hij heeft het op diens slurf begrepen. De absurde wending is heerlijk onverwacht en toont zich - als je de pagina omslaat -  enkel in de prent, wanneer je Sjoerd - nu te voet - met zijn slurf in het gelaat naar het volgende dier ziet sjokken. De scènes volgen elkaar snel op in een strak verhaaltempo, de tekst is tot een noodzakelijk en gevat minimum herleid en de bonte, kleurrijk geschilderde figuren tegen de witte achtergrond maken dat de prenten sterk uit de verf komen en uitnodigen tot beeldlezen en -begrijpen.
 
Dit verhaal is tegelijk een doorgronding van en een doordenkertje voor de jonge lezer. We zien hoe voor een jong kind een identiteit vooral gelijkstaat aan bezit of uiterlijke kenmerken: een echte katapult of slurf hebben zorgt voor een onderscheid met de anderen. Het aantrekkelijke verhaalmotief van kind dat alleen op uitstap gaat, met dieren kan praten en een ruilspel aangaat  krijgt hier een compleet verrassende wending. Ook de typische terugkeer naar de veilige thuisomgeving, waar je verwacht dat de moeder haar zoon herkent ondanks zijn compleet veranderde aanschijn, krijgt hier een leuke knipoog. Met ook nog een taal geheel op maat - het gewei van het hert wordt hier bijvoorbeeld nergens vernoemd, uit Sjoerds mond klinkt het slechts: ‘die dingen op je hoofd’ - die het aan de (voor)lezer laat om extra’s te benoemen en te interageren, weet dit boek dat oorspronkelijk verscheen in 1992, een herdruk meer dan te rechtvaardigen.
 
Amsterdam : Querido 2016, [32] p. : ill. ISBN 9789045119182

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2020

Brieven in de nacht

Hoda Barakat

De onvolmaakten

Ewoud Kieft

De poort

Natsume Sōseki

Het verschroeide land

Emiliano Monge

Ieder zijn eigen meer

Nenad Joldeski

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2020

Dick Bruna

Bruce Ingman, Ramona Reihill

Het boek van Jongen

Catherine Gilbert Murdock, Ian Schoenherr (ill.)

Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand

Joke van Leeuwen

Offerkind

Rob Ruggenberg

Vogel Vliegop

Julia Donaldson, Catherine Rayner (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri