Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2017

Bette Westera, Jan Jutte (ill.): Waar was Bas?

door An-Sofie Bessemans

3+ - Bedeesd en met de handen in de zakken trekken zes kinderen over het pad naar een eenzaam huis op de heuvel. ‘Kom je ook op mijn feestje? Je mag blijven slapen’, heeft Jeroen op een briefje aan zijn klasgenootjes geschreven. De hele klas is uitgenodigd, maar ‘lang niet iedereen was gekomen’, vertelt de tekst van Bette Westera.
 
‘De feestjes van Jeroen zijn altijd nogal eng.’ De illustraties van Jan Jutte liegen er niet om: het verjaardagspartijtje is inderdaad ‘niet geschikt voor angsthazen en schijtlaarzen’. De duistere weg erheen en de groene gloed over de gezichtjes van de kinderen scheppen meteen de sfeer. De scarabeeën op het tapijt, de moeder met zwarte lippen, de al uitgeblazen zwarte kaarsjes op de taart, het brouwsel op de tafel en alomtegenwoordige doodshoofden verraden een ouder (en een illustrator!) die zich geen moeite getroost heeft om van dit kinderfeestje in griezelthema een succes te maken. Of is er meer met Jeroen en zijn moeder aan de hand?
 
De prenten tonen hoe de kinderen na het eten verstoppertje spelen. De tekst van Bette Westera bouwt in korte zinnetjes de spanning op. Het blonde jongetje dat de verteller is, vertrouwt de lezer toe: ‘Sommige kinderen zeggen dat het er spookt. Maar ik geloof dat niet.’ De waarschuwing om zich niet zó moeilijk te verstoppen ‘dat we niet meer te vinden waren’ en het verhaal over een eerder klasgenootje dat verdwenen al dan niet verhuisd is, doen het jongetje twijfelen: de zolder opgaan of niet? Alle andere kinderen hebben intussen al een plekje gevonden om zich te verbergen. De honderd tellen zijn bijna om en zetten hem onder druk om een beslissing te nemen…
 
Jan Jutte bouwt het decor en de sfeer met zijn vertrouwde speelse, dik aangezette zwarte contourlijnen en de cartooneske personages met wipneusjes. Het afbladderende behangselpapier, de gescheurde armstoel, de knuffelbeer zonder ogen, de barsten in de tegelvloer en de loshangende verlichtingskabels zorgen voor een gevoel van verval en krijgen met de portretten aan de muur, de luxueuze wandelstok met knop en de panty’s over lusters, deuren en een hertengewei zelfs een decadent kantje. In deze details en ook in het kleurgebruik laat hij zich volop gaan: een zwarte kat die de lezer van onder de tafel boos blazend aankijkt, de vuurrode zolen van moeder, de griezelige boomtakken achter het raam. Een leuke vondst is ook de kandelaar in de vorm van een spin.
 
Bette Westera zorgde voor een eenvoudige tekst die een geloofwaardige achtjarige verteller neerzet en op de juiste momenten ruimte laat voor suggestie en eigen gedachten van de lezer. Dat alles, in combinatie met de verrassende woorden van de verteller (die op het schutblad achteraan toch duidelijk de daver op het lijf heeft gehad) aan het slot, maakt dat dit prentenboek de korte waan van de Nederlandse Kinderboekenweek 2017 overstijgt.
 
Bette Westera, Jan Jutte (ill.): Waar was Bas?, Haarlem, Gottmer 2017, 26 p. ill., ISBN 9789025767532. Distributie: L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

Blinde drift

Belinda Bauer

De rover

Robert Walser

Heel de tijd

Leo Pleysier

Onder een koperen hemel

Stefan Hertmans

Zeiseman

Martha Heesen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

De invloed van Gregie De Maeyer (1951-1998) op de (Vlaamse) jeugdliteratuur

‘Het wezen van de dingen vervaagt naarmate het zichtbaar wordt’

De slaapster en de spintol

Neil Gaiman, Chris Riddell (ill.)

Op zoek naar Stella

Gerda Dendooven

Rivieren

Peter Goes

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Bart Moeyaert

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri