Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2018

Tjibbe Veldkamp, Kees De Boer (ill.): Pim en het pinda-kanon

door An-Sofie Bessemans

Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer kennen we als de tandem achter de reeks ‘Agent en Boef’. Deze prentenboeken wisten in het verleden al te overtuigen dankzij de actie en de humor tussen de twee frenemies die De Boer herkenbaar en levendig in beeld brengt. In de serie ‘Tijgerlezen’, waarmee uitgeverij Querido de nadruk wil leggen op leesplezier bij eerste lezers, levert het duo nu Pim en het pinda-kanon af.  
 
Pim pelt pinda’s aan de lopende band. Zijn stiefoom Stef, die hem onder zijn hoede heeft, houdt hem steeds maar aan het werk; spelen is er nooit bij. In slechts een paar scènes weten Veldkamp en De Boer in woord en beeld een schurk neer te zetten die reminiscenties oproept aan De Griezels van Dahl of de dreuzels in de Harry Potter-reeks. Met geslaagde zin voor overdrijving boetseren ze een cliché waarvan we vaststellen dat het werkt. Het verhaal heeft het dan ook vooral van de slechterik, de patroon die van geen ophouden weet. Pim is slim en creatief. Hij werkt aan een plan, maar de strijd is niet zomaar gestreden. Zoals in een stapelverhaal moet Pim als hij geen pinda’s pelt, zijn tijd dan maar steken in peren persen, redeneert stiefoom Stef, of patat poetsen, of prei poffen…

Zoals de alliteraties en klanken in de voorgaande zin doen vermoeden, kiest Veldkamp zorgvuldig zijn woorden. Het feit dat hij gebonden is aan korte woorden voor deze leeftijdsgroep, staat een naturelle taal en een vlotte lezing niet in de weg. Ook weet hij er in zijn behapbare hoofdstukjes de spanning best in te houden.  
 
Illustrator De Boer zet Pim neer als een sjofel, pienter baasje dat nooit de moed verliest. Zijn verrassende tinnen medestanders hebben een aardige uitstraling, en de sloop en zijn eigenaar roepen in kleur en sfeer een beetje een moderne lightversie van Pettson op. Een schril contrast met de sfeer en het harde labeur die Pim gewoon is en vertegenwoordigd wordt door de griezelige stiefoom. Die laatste is een vettig figuur die haast vastgelijmd aan zijn geautomatiseerde stoel de lezer af en toe op een ongewenst stukje blote buik (lees: harige vetrol) trakteert. Prettig en pretentieloos verhaal voor eerste lezers.
 
Tjibbe Veldkamp, Kees De Boer (ill.): Pim en het pinda-kanon, Querido, Amsterdam 2017, 44 p. ill. ISBN 9789045121093. Distributie WPG Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

De lange weg naar Rome

Francesca Melandri

De verloren toon

Lida Winiewicz

De zee heeft honger

Kira Wuck

Vaderland

Fernando Aramburu

Want de avond

Anna Enquist

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Het meisje en haar zeven paarden

Hadi Mohammadi, Nooshin Safakhoo (ill.)

Neverworld Wake

Marisha Pessl

Tierenduin

Geert Vervaeke

Wit konijn, Rode wolf

Tom Pollock

Ze gaan er met je neus vandoor

Ted van Lieshout

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri