Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2018

Britta Teckentrup: De muis en de muur

door Jen de Groeve

‘Niemand wist
Hoe de rode muur
Er gekomen was.
 
Hij was er gewoon
En niemand vroeg zich af waarom.’
 
3+ - Kleine muis was de enige die zich wél afvroeg hoe dat zat met die muur en ze vraagt het aan Bange Kat. ‘Om ons te beschermen’ zegt Bange Kat en schiet er vandoor. ‘Voor dat soort vragen ben ik te oud’, zegt Oude Beer, ‘Je moet niet zoveel vragen stellen’, vindt Vrolijke Vos, en Uitgebrulde Leeuw weet: ‘Achter de rode muur begint het grote, zwarte niets.’ Kleine muis heeft niets aan al die uitleg en als er op een dag een hemelsblauwe vogel verschijnt, vliegt ze op zijn rug mee naar de kleurrijke wereld achter de muur. Het is maar hoe je het bekijkt, zegt de blauwe vogel, je kunt nieuwsgierig zijn en dwars door muren heen kijken, of met bange ogen kijken en niets zien.
 
Je kunt bij dit verhaal denken aan effectieve muren die opgetrokken worden om mensen in hun vrijheid te belemmeren, maar Teckentrups muur betekent voor elk van de dieren een ander soort barrière: het zijn de muren die elkeen optrekt in het hoofd. Vooral in de coverillustratie laat Teckentrup zien hoe hoog en massief zo’n muur kan zijn. Het is een illustratie die een uitdaging inhoudt en die misschien een beetje moed vraagt om te kijken wat er achter zit, maar dat maakt Teckentrups verhaal des te sterker.
 
Het zijn in de eerste plaats de kleuren die de wereld aan deze en gene zijde van de muur zo verschillend maken. Voor wie te bang, te moe, te lichtzinnig… is om de ogen te openen voor de wereld, is er vooral veel grijs. De ommuurde ruimte heeft weinig reliëf, strak gevormde bomen staan tussen grijze huisjes. Er beweegt niet veel, Kat, Beer, Vos en Leeuw zijn afgebeeld in gedempte kleuren. De wereld aan de andere kant van de muur – of beter, de wereld zonder muren, – baadt in kleuren. De geometrische vormen van de bomen zijn nu kleurige bakens in een vriendelijk landschap.
 
De herhalende vormen geven rust aan de bladzijden, en maken de beelden ook voor erg jonge kinderen hanteerbaar en aantrekkelijk. Teckentrupp creëert een mooie en veilige wereld die volop leeft, en waarin bijzonder veel te zien valt. Een sterk, weldoordacht prentenboek van een veel gelauwerde auteur, geschikt voor jonge kleuters, maar met voldoende diepte om het lange tijd interessant te houden. Vooral de wending aan het slot, als iedereen de wereld ingaat en alleen Uitgebrulde Leeuw blijft zitten waar hij zit, brengt gelaagdheid en nuance aan. Boeiend!
 
Britta Teckentrup: De muis en de muur, Gottmer, Haarlem 2018, 32 p. : ill. ISBN 9789025768256. Vertaling van Little mouse and the red wall door Bette Westera. Distributie L&M Books

Andere boeken van Britta Teckentrup:
 
Een boom vol herinneringen
Snel naar huis, kleine muis 
deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

De lange weg naar Rome

Francesca Melandri

De verloren toon

Lida Winiewicz

De zee heeft honger

Kira Wuck

Vaderland

Fernando Aramburu

Want de avond

Anna Enquist

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Het meisje en haar zeven paarden

Hadi Mohammadi, Nooshin Safakhoo (ill.)

Neverworld Wake

Marisha Pessl

Tierenduin

Geert Vervaeke

Wit konijn, Rode wolf

Tom Pollock

Ze gaan er met je neus vandoor

Ted van Lieshout

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri