Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Philippa Leathers : Trippelende tijger

door Jan Van Coillie

3+ - Soms kun je geluk hebben als vertaler. Trippelende tijger bewaart mooi de alliteratie in de titel. En ook al zijn er twee t’tjes minder dan in The Tiptoeing Tiger, de dubbele p benadert wel het klankspel. En die klank is wezenlijk in dit prentenboek. Je kunt ervan op aan dat de kleine luisteraars met plezier het zinnetje ‘trippel, trippel, trippel’ zullen mee zeggen, telkens als de kleine tijger een slachtoffer besluipt dat hij aan het schrikken wil brengen. Zijn pogingen mislukken elke keer, maar hij houdt vol. Hij wil immers aan zijn grote broer bewijzen dat hij een echte tijger is: ‘snel, stil en afschuwelijk angstaanjagend’. Ook dit herhaalde zinnetje klinkt goed: let op de herhaling van s en a. En er zijn nog meer klanken om van te genieten tijdens het voorlezen. Zo is er de ‘grom’ van Kleine Tijger, in een altijd groter wordend lettertype.
 
De finale ‘GRRROMM!!!’ houdt een verrassing in die heerlijk relativerend is. De clou ontdek je het eerst op de expressieve illustratie, maar even later wordt alles ook duidelijk gemaakt in de tekst, een verduidelijking die niet echt nodig is, ware het niet dat ook hier de illustraties iets wezenlijks toevoegen. Zo kun je ontdekken dat de kikkers die hij bang wou maken, er niet echt gerust in zijn en is de blik van Kleine Tijger op de slotprent onvergetelijk. Hij doet je terugbladeren naar de illustraties waarop het dappere dier naar Everzwijn, Olifant, Aap en Kikker toe trippelt, want ook daarop spreekt zijn mimiek boekdelen. Dit is een prentenboek dat in al zijn eenvoud en expressiviteit je hart binnen trippelt.
 
Philippa Leathers: Trippelende tijger, Lemniscaat, Rotterdam 2018, 32 p. : ill. ISBN 9789047709633. Vertaling van The Tiptoeing Tiger door Jesse Goossens. Distributie De Eenhoorn 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2019

De bijzondere syntaxis van onvertaalbare locuties

Jacques Derrida en Veva Leye

De ontembare

Guillermo Arriaga

Fantoommerrie

Marieke Lucas Rijneveld

Nachtouders

Saskia de Coster

Wijzigingen bijhouden

Sayed Kashua

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2019

De kleur van de zon

David Almond

In de voetsporen van Karel Daarwind

Mārtiņš Zutis

Merel

Sarah Moon

Oma Vogeltje

Benji Davies

Wat ik de bomen wil vertellen

Enzo Pérès-Labourdette

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri