Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2018

Hayley Long: Een verre plek vlakbij

door Jen de Groeve

15+ - Dylan en Griff leven al hun leven lang uit een koffer. Hun ouders zijn allebei leraar en trekken van school tot school, de hele wereld rond. Hun volgende bestemming is Brooklyn, New York, en misschien is dit wel de plek waar ze willen settelen. Ze zijn op weg naar huis, de skyline van Manhattan is al in zicht, wanneer er zich in de file een bizar ongeluk voordoet. Het autotransport waar ze achter rijden, verliest zijn lading bovenop hun Mini Cooper. Beide ouders sterven, Griff is gewond, Dylan, die het verhaal doet, heeft nauwelijks een schram aan het ongeluk overgehouden.
 
Van het ene moment op het andere zijn ze wees en thuisloos. Hun enige familielid is een tante in Wales, die ze nog nooit gezien hebben. Ze verhuizen naar die godvergeten plek, waar ze niemand kennen en de mensen niet verstaan, en proberen het leven weer op te nemen. Dylan heeft niet alleen zijn eigen verdriet, hij maakt zich grote zorgen om Griff en tracht voor hem te zorgen zoals dat een oudere broer past. Maar als het leven hem te machtig wordt, denkt hij aan vroeger, toen het gezin nog heel was, en verdwijnt hij ‘naar een verre plek vlakbij’.
 
‘Liefde kan een heleboel grenzen overschrijden, zelfs die van leven en dood.’ Dat is de boodschap die Hayley Long met dit boek wil uitdragen en ze onderstreept de kracht van die liefde op een totaal onverwachte manier. Je merkt hier en daar dat er iets niet klopt in de loop van het verhaal, bijvoorbeeld het feit dat Dylan met zijn zestien jaar niet naar school gaat, maar gewoon Griff in de gaten loopt te houden. Of dat hij niet echt deel lijkt te nemen aan het gebeuren en vooral Griffs doen en laten becommentarieert. Maar de opmerkelijke twist die het verhaal naar het einde toe maakt, had ik toch niet zien aankomen. Herlezen is dus de boodschap, dan valt een en ander op z’n plaats en krijgt een zin als ‘Griff knikte zo’n beetje, alsof ik niet meer dan een stem in zijn hoofd was’ zijn volle betekenis.
 
Een verre plek vlakbij is een intrigerend boek, de verhaalopzet is gedurfd en geslaagd. De boodschap is naar mijn smaak wel te sterk in de verf gezet met heel wat pakkende zinnen en overvloedige beelden. De plot is krachtig, Long heeft een goeie pen, maar wil met te veel woorden appelleren aan het gemoed. Dat zorgt spijtig genoeg voor nogal wat ruis.
 
Hayley Long: Een verre plek vlakbij, HarperCollins, Amsterdam 2018, 286 p. ISBN 9789402701722. Vertaling van The Nearest Faraway Place door Angelique Verheijen. Distributie Agora Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri