Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2018

Jacob Grant: Binnen geen spinnen!

door Jan Van Coillie

4+ - Wat een originele openingsprent! Je ziet Beer, Beertje en een bezem voor zijn huis staan, een strak, modern gebouw met sterk hellend dak in het bos. Dat bos en de uitloper van het huis nemen de vorm aan van een gekarteld herfstblad en zijn geschilderd in bruine tinten, wat het herfstgevoel versterkt. Je aandacht glijdt af naar de linker benedenhoek, met een gestileerd spinnenweb. Dat wijst meteen vooruit naar de kleine indringer die Beers leefwereld overhoop haalt.
 
Beer staat erop dat zijn huis netjes blijft. Samen met zijn knuffel en beste vriend Beertje poetst hij zijn huis elke dag, tot hij op een dag een spinnenweb vindt. En dat is nog maar het begin. Terwijl hij tegen Beertje de omvang van het probleem schetst, zie je op de illustraties hoe een kleine spin ijverig zit te breien, schilderen en lezen. Op een volgende prent verschuift de focus weer naar Beer en Beertje, die het hele huis doorzoeken. Leuk is dat je als kijker mee kunt zoeken en de kleine indringer kunt ontdekken vooraleer Beer dat doet. Ook op andere manieren betrekt Jacob Grant kijker en lezer bij het verhaal. Als er staat ‘En toen gebeurde er iets vreselijks’, moet je het blad omslaan om te weten te komen wat er fout liep. Het is een klein drama, maar uiteindelijk zorgt de behulpzame spin ervoor dat alles weer goed komt.
 
Het einde illustreert in woord en beeld dat er altijd plaats is voor nieuwe vrienden in een huis waar een beetje gezellige wanorde mag. De slotprent is een mooie ode aan die combinatie van vriendschap en gezelligheid.
 
Jacob Grant: Binnen geen spinnen!, Gottmer, Haarlem 2018, 34 p. : ill. ISBN 9789025769949. Vertaling van Bear’s scare door J.H. Gever. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri