Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2018

Lucy Rowland & Kate Hindley (ill.): Deze ridder zegt nee

door Jan Van Coillie

4+ - Nee-zeggertjes zijn populair in prentenboeken. In dit boek is het een kleine ridder die ‘nee’ zegt en dat levert een prettig gestoord verhaal op. Finn doet altijd flink wat hem opgedragen wordt. Hij ruimt de tafel netjes op als zijn moeder hem dat vraagt. Op de illustratie zie je dat zij nog een kopje boven op de reusachtige stapel borden zet die hij al torst. Zo zorgt de illustratrice voortdurend voor een leuke interactie met de tekst. Finn krijgt van zijn vader niet alleen de opdracht een hele stapel hout te halen, hij draagt die balancerend op een houtblok.
 
Wanneer er een draak opdaagt, komt er spanning in het boek. Finn vlucht braaf naar binnen, net als iedereen, maar in de tekst dringt een vreemd element binnen, een ‘drakensnik’. Finn besluit hieruit dat de draak misschien wel net als hij geen vriendjes heeft. De volgende wending in het verhaal komt er als Finn plotseling een rare kriebel voelt die alles zal veranderen. Hij belandt in zijn NEE-fase en daarin zal de draak een bijzondere rol spelen.
 
Het verhaal wordt begeleid door heel expressieve tekeningen, waarop de karikaturale gezichten duidelijk en met veel humor emoties uitdrukken. Verder steekt de humor vooral in grappige details en overdrijvingen. Knap is de vertederende close-up van Finn en de drakenkop, wanneer Finns ‘Nee’ omslaat in een ‘JA, GRAAG!’
 
De berijmde tekst werd vertaald door Bette Westera die hier opnieuw haar vakmanschap demonstreert. De soepele, vlotte verzen zijn een plezier om voor te lezen, vanaf de eerste regels: 
 
‘De liefste ridder uit het dorp
was kleine ridder Finn.
Hij stapte ’s avonds zonder zeuren
zelf zijn bedje in.’ 
 
Slechts een enkele keer hapert het metrum: 
 
‘En Finn zei JA. Hij trok
meteen zijn ridderpyjama aan.’ 
 
Op een andere plaats is de antimetrie wel gepast, omdat die een kantelmoment versterkt:
 
‘Maar Finn bleef staan.
Hij balde beide vuisten en riep: ‘Nee!’
 
Voor alle NEE- en JA-zeggertjes is dit een betoverend prentenboek.
 
Lucy Rowland & Kate Hindley: Deze ridder zegt nee, Gottmer, Haarlem 2018, 36 p. : ill. ISBN 9789025769932. Vertaling van The Knight who said no! door Bette westera. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri