Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2018

Bart van Nuffelen, Tim van den Abeele (ill.): Het geheim van Sinterklaas

door Jan Van Coillie

8+ - ‘Ik ben 874 jaar, al jaren aan een stuk.’ Het is een van de memorabele zinnen uit Het geheim van Sinterklaas. Hij komt uit het antwoord van de Sint op de eerste brief van Rik, waarin die hem schrijft dat hij dit jaar geen cadeaus wil en in een PS vraagt of het waar is dat hij zo oud is. Meteen is de lezer niet alleen verrast, maar ook nieuwsgierig. Waarom schrijft Rik dat hij niets wil?
 
Heel behoedzaam bouwt Van Nuffelen zijn brievennovelle verder uit. Rik schrijft vooral over zijn opa die hij ‘vake’ noemt, over hoe bijzonder die voor hem is en hoe hij nu in het ziekenhuis ligt. Tussendoor uit hij ook zijn twijfels over het bestaan van de Sint, alhoewel… zijn de brieven niet het beste bewijs? Het mooie is dat je van bij het begin voelt dat er meer onder Riks woorden schuilt, de auteur bespeelt meesterlijk de kracht van de suggestie. Daartoe gebruikt hij de interactie tussen vragen en antwoorden en tussen de kern van de brieven en de PS-en. Die interactie roept allerlei emoties op. Je voelt niet alleen de bezorgdheid van Rik, maar ook de bevestiging die de Sint hem geeft.
 
Naar het einde toe wordt duidelijk hoe goed de Sint tussen de regels kan lezen. Rik vroeg hem nog eens hoe hij dat doet, 874 jaar worden. De sint antwoordt dat hij dat niet weet én dat hij vake niet beter kan maken. Natuurlijk is Rik ontgoocheld, wat ook krachtig blijkt uit de illustratie.
 
Die illustraties van Tim van den Abeele passen wonderlijk bij dit intieme verhaal. Het zijn monotypes, geïnspireerd door films en foto’s. Met maar vier kleuren, waarbij rood en geel domineren, creëert hij een dromerige, mysterieuze sfeer. Net als de tekst roept hij vooral emoties op. De beelden van de intieme, leuke momenten met vake primeren, samen aan het ontbijt of op een bank in het park. Maar ook onrust en bezorgdheid suggereert hij krachtig, waardoor hij de manier waarop je de bijhorende brieven leest beïnvloedt.

Het verhaal krijgt een mooi sluitstuk, met een fraaie wisselwerking tussen tekst en illustratie. ‘Ik snap het nu. Denk ik. Ik bedoel: het geheim van Sinterklaas.’ Je voelt de aarzeling in de tekst. De illustratie op de volgende pagina nodigt uit om het geheim op meerdere manieren te duiden. Het geheim van Sinterklaas is een intrigerend kleinood, even intrigerend als het geheim van de Sint.
 
Bart van Nuffelen, Tim van den Abeele (ill.): Het geheim van Sinterklaas, De Eenhoorn, Wielsbeke 2018, 53 p. : ill. ISBN 9789462913417 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

De hemel boven Lima

Juan Gómez Bárcena

Fantastische nacht en andere verhalen

Stefan Zweig

Houthakken

Thomas Bernhard

Toch. Nagelaten werk

Armando

Waagstukken

Charlotte Van den Broek

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

ABZzz... Een slaapverwekkend alfabet

Isabel Minhós Martins, Yara Kono (ill.)

Aladdin

Sjoerd Kuyper (bew.), Sylvia Weve e.a. (ill.)

Het vuur in mij

Erin Stewart

Meisjes en kunst. De 50 meest vernieuwende vrouwelijke kunstenaars wereldwijd

Rachel Ignotofsky

Niemand ziet het

Dolf Verroen, Charlotte Dematons (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri