Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2019

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.): Die zomer met Jente

door Jen de Groeve

10+ - Marie, bijna elf, is verhuisd naar zo’n nieuwe wijk in aanbouw, aan de rand van de stad. Dat ging onder luid protest, maar het moest vanwege haar moeders werk. Het breekt haar hart dat ze Zoë voortaan zal moeten missen, haar ‘BB en BZ’, haar ‘Beste Buurmeisje en Bijna Zus’. In de nieuwe wijk ontmoet ze op de eerste dag al Jente, een nogal onstuimig meisje, met wie ze al snel vriendschap sluit. Dat verwart Marie wel, het kan toch niet dat ze Zoë zo snel al niet meer mist?
 
Marie en Jente struinen samen door de wijk, die met de open plekken, bouwwerven en jongens met brommers uitnodigt tot soms gevaarlijke avonturen. Risico en uitdaging, dat is precies waar Jente zich goed bij voelt. Marie, een ‘wit binnenmeisje’, is voorzichtiger, maar Jente kan erg dwingend zijn. Marie laat zich altijd overhalen om dingen te doen die ze eigenlijk niet wil, hoewel ze ondervindt dat Jente niet erg betrouwbaar is.
 
Ontdekken dat de ene vriendschap de andere niet is, dat gewaagd gedrag en moed verschillende dingen zijn, dat is wat Marie tijdens die zomervakantie in de eerste plaats leert. Koens is een zeer vaardig schrijfster, die met veel pit op de spits gedreven situaties laat ontstaan, maar ook voldoende ruimte geeft aan reflectie. Het dubbele gevoel dat Marie heeft bij haar vriendschap met Jente komt mooi genuanceerd uit de verf. De karakterisering is ook sterk, vooral Jente is best een complex personage, waarin je stukje bij beetje wat meer inzicht krijgt, maar waar je nooit helemaal mee klaar bent.
 
Koens’ boeken zitten vol met tumultueuze ontwikkelingen, lezen als een trein en sluiten positief af. We zagen al in onder meer Hotel Bonbien en Ik ben Vincent en ik ben niet bang. dat de hoofdpersoon met de hulp van welwillende en begrijpende mensen uit moeilijke situaties raakt. Dat is in Die zomer met Jente niet anders, hoewel je er toch niet gerust kunt in zijn. De opbouw van het boek draagt bij aan de grote intensiteit. Het verhaal in flashback wordt voorafgegaan door een proloog, waarin Marie aan Jente moet bewijzen dat ze geen bangerd is door over een hoge spoorwegbrug te lopen. Het geeft een voorafspiegeling van hoe ver Jente wel durft te gaan en de vraag of Marie zich zal laten overhalen, zoals ze ten slotte altijd doet, blijft je het hele verhaal door achtervolgen.
 
Marie groeit die zomer, en vormt met vallen en opstaan karakter om tegen Jente in te gaan. In het krachtige slot komt tot uiting hoe complex de vriendschapsrelatie van Jente en Marie is en wat een latente moed Marie op het einde toont. Groeien gaat niet zonder pijn of verlies. Sterk boek!
 
Enne Koens, Maartje Kuiper: Die zomer met Jente, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2019, 184 p. ISBN 9789024584062. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri