Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2019

Jon Agee: De muur in het midden van het boek

door Jan Van Coillie

3+ - Je slaat het boek open en daar staat hij: de muur, pal in de vouw. Meteen wordt je nieuwsgierigheid gewekt: één steen uit de muur ligt links op het gras. Vanaf de titelpagina ben je niet alleen benieuwd, maar ook in spanning: rechts van de muur duikt een neushoorn op en die kijkt erg boos. Vervolgens krijg je de jonge held te zien op de linker pagina: een kleine jongen in harnas. Rechts heeft de neushoorn het gezelschap gekregen van een al even boos kijkende tijger. 
 
Het is bijzonder knap hoe de auteur de spanning verder opbouwt. Op de volgende dubbele pagina zet de kleine ridder een ladder tegen de muur, terwijl aan de andere kant de tijger op de rug van de neushoorn geklommen is en er ook een grimmige gorilla is bijgekomen. De kleine held verzekert de lezers dat het aan zijn kant van de muur volkomen veilig is, wat voor een knap staaltje van visuele ironie zorgt. De kijker kan immers zien hoe prent na prent het water aan de voet van de ladder stijgt zonder dat de ridder dat merkt. Komt daarbij dat er onder water vervaarlijke reuzenvissen komen aanzwemmen.
 
Ook aan de rechterkant stijgt de spanning, zeker wanneer de dieren plotseling op de vlucht slaan: waarom en voor wie? Volgens de kleine ridder woont er aan de andere kant van de muur een monster. Op de volgende prent kun je zien dat het monster een reus is en meteen klopt er iets niet helemaal, want waarom laat hij op de volgende pagina’s het kleine muisje lopen? Intussen ziet de kleine held nog altijd niet welke gevaren hem echt bedreigen. Net wanneer hij dreigt de verdrinken, klimt de reus op de muur. Het vervolg bevat een fijne les, die uitnodigt om over muren te durven kijken en vooral om vooroordelen en vooronderstellingen te toetsen aan de realiteit.
 
De slotprent bevat een knipoog naar die grote klassieker Max en de Maximonsters van Maurice Sendak. De ironie in het boek doet overigens denken aan een recentere bestseller: Deze hoed is niet van mij van Jon Klassen. Het oog van de neushoorn lijkt trouwens erg veel op dat van de grote vis in dat prentenboek. Door de intrigerende en ‘spannende’ interactie tussen tekst en illustraties en de knappe opbouw heeft dit boek van Jon Agee alles in zich om een klassieker te worden.
 
Jon Agee: De muur in het midden van het boek, Leopold, Amsterdam 2019, 48 p. : ill. ISBN 9789025877194. Vertaling van The wall in the middle of the book. Distributie Standaard Uitgeveri 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Alle tijden zijn onzeker

Joke van Leeuwen

Een kat, een man en twee vrouwen

Junichiro Tanizaki

Het mes in het vuur

Ingeborg Arvola

Ik wens mijn huis as

Daria Serenko

Konvooi. Reizen naar een land in oorlog

Tommy Wieringa

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Brand

Anke Kranendonk

Dit boek is vóór de wolf

Bibi Dumon Tak, Barbara Stok (ill.)

Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos. Een hervertelling op rijm

Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, Wendy Panders (ill.)

Over goden en mensen. De mooiste Griekse mythen herverteld

Daan Remmerts De Vries, Douwe Dijkstra (ill.)

Rock de Pinguïn! Het ultieme pinguïnboek

Joukje Akveld, Kees de Boer

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri