Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2019

Chris Haughton: Komt goed, Kleine Krab

door An-Sofie Bessemans

3+ - In Komt goed, Kleine Krab trekt Kleine Krab met Grote Krab naar de zee. Ze verlaten hun veilige poeltje voor een tocht over de rotsen. Kleine Krab toont zich aanvankelijk enthousiast, maar eens de hoge golven tegen de klif slaan, krabbelt hij terug. Gelukkig helpt Grote Krab hem zachtjes aan vertrouwen te winnen.
 
Chris ‘Mama kwijt’ Haughton, aan wie zijn debuut blijft plakken als de sticker op de cover die ernaar verwijst, vertrekt voor zijn jongste prentenboek opnieuw van een nogal ontredderende ervaring die herkenbaar is voor jonge kinderen. Onder het motto van Anaïs Nin vooraan het boek (‘Het leven wordt grootser of minder groots, afhankelijk van hoe moedig je bent.’) wordt de lezer samen met Kleine Krab aangemoedigd om toch maar een stap in het onbekende te wagen.
 
Het thema is klassiek en ontbeert een beetje de twist die Haughtons eerdere, overigens bekroonde en ruim vertaalde werk, kruidde. Meer dan op knipoogjes of verrassing ligt de nadruk hier vooral op de boodschap dat de wereld open ligt voor wie klein maar dapper is.
 
Eerder dan van de originaliteit van de plot moet dit boek het hebben van de illustraties. Haughtons tekeningen komen naar verluidt eerst tot stand op papier, waarna hij digitaal de figuren bewerkt. Het levert mooie prenten op waarin vooral de kleuren en de expressie van de hoofdpersonages in het oog springen. Baadt het vertrouwde poeltje in een warme, gouden gloed, dan steekt dat fel af tegen de donkere, mysterieuze rotsen die het tweetal naar zee voeren. Ook het perspectief, met de rotsen die makkelijk 4/5de van de spread innemen, geeft niet mis te verstaan weer hoe imposant de stap naar open zee wel niet is. Ook van de reusachtige golf en het opspattende schuim gaat een voelbare dreiging uit. Gelukkig wacht daar een kleurrijke onderwaterwereld...
 
Haughton kent de kneepjes van het vak: met de kracht van wisselende emoties als angst en enthousiasme, visuele tegenstellingen en ook herhaling (de golven die tot drie keer toe het krabbenduo overspoelen) weet hij de lezer te overtuigen. De geprononceerde, dun samengeknepen ogen en de beweeglijke schaartjes geven de krabben, toch niet de geliefdste noch aaibaarste dieren, bovendien een schattige aanblik. De taal (in de vertaling door J.H. Gever) zit ook goed: korte, eenvoudige zinnen met af en toe klanknabootsingen en redelijk wat dialoog. In volgend werk van Haughton snak ik echter toch naar wat meer verrassing.
 
Chris Haughton: Komt goed, Kleine Krab, Gottmer, Haarlem 2019, 46 p. : ill. ISBN 9789025771430. Vertaling van Don't worry, little crab door J.H. Gever. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri