Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2019

Leo Timmers: Op weg

door Jan Van Coillie

3+ - Wat een uitnodigende cover! Door aan een tandwiel te draaien, beginnen de kippen op de blauwe tractor eieren te leggen, die op de hete motorkap meteen veranderen in spiegeleieren. Het is het soort grapjes waar Leo Timmers een patent op lijkt te hebben. Op het achterwiel zit trouwens nog een kip, die verschrikt kijkt naar het stuur in haar vleugels. Zo tuf je met prettige verwachting dit stevige kartonboek in.
 
Op elke prent kun je zelf voertuigen in beweging zetten met schuifjes of tandwielen. Je telt af bij de raket vol robotten, laat de wortelracewagen wegsnellen met de vlam in de pijp, het vliegtuig van de ooievaar een salto maken en de auto van de familie Konijn op reis vertrekken. Wat je te zien krijgt door de prenten te laten bewegen is verassend of grappig. Zo wordt de roze wormenlimousine wel heel lang en kijken de vogels die hem achtervolgen wel erg verlekkerd. De neushoorn op de scooter in Hells-angelpak ziet er komisch uit door zijn lachende gezicht maar ook door het contrast tussen zijn reusachtige bovenlijf en zijn spillebenen. Trek je aan de schuifplaat, dan wolken er bloemen uit de uitlaat. De onderzeeër moet je omlaag schuiven en op de achterkant kun je een blok kaas met een kraan optillen. Een leuke combinatie, maar de onderzeeërprent schuift ook vanzelf omlaag als je het boek vastneemt.
 
Op weg is Leo Timmers op zijn best en tegelijk een selectie uit het beste van de kunstenaar. Kinderen die vertrouwd zijn met zijn werk, herkennen allicht figuren en voertuigen uit eerdere boeken zoals Meneer René, Franky, Garage Gust en Aap op straat (2018). Zonder twijfel is dat een prettig weerzien. Zo zet dit boek je ook op weg naar andere boeken. 
 
Leo Timmers: Op weg, Querido, Amsterdam 2019, 12 p. : ill. ISBN 9789045123646. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri