Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Coco & June: dier boek. ik lees van aas gier tot zee draak

door Robin van Elk

6+ - In dier boek. ik lees van aas gier tot zee draak leren kinderen het alfabet aan de hand van ‘niet zo alledaagse dieren met eenvoudige namen’. Van aasgier naar clownvis via brulaap, en ga zo maar door. De keuze voor lynx (x) en shetlandpony (y) zien we dan even door de vingers, het moet ook niet te lastig zijn. Dit eerste leesboek – of informatief prentenboek zo je wil, want het laat zich ook goed voorlezen aan jongere kinderen -- is geschreven en geïllustreerd door Coco & June, het alias van kunstenaarsduo Karen Leten en Barbara Soenen. Zij ontmoetten elkaar op de Academie voor Schone kunsten en zijn beiden verantwoordelijk voor de gedetailleerde en realistische geschilderde illustraties in het boek. Het artistieke duo verliest de belevingswereld van jonge kinderen niet uit het oog. Met herkenbare, originele, grappige en/of bizarre verhalen weten ze jonge lezers van begin tot eind te boeien.
 
De schutbladen zijn gevuld met diernamen geschreven in hanenpoten-kinderhandschrift; voor kinderen die beginnen met schrijven gelijk een punt van herkenning. Een consequente stijl, links een tekst en rechts het dier met bijbehorende naam, maakt het boek fijn (voor)leesbaar. Herkenbare woorden zijn uitvergroot, waardoor het voor kinderen aantrekkelijker wordt. Neem de duikbril. Die kennen de meeste kinderen wel, maar weten zij dat de kaaiman ook een soort duikbril heeft? Zelfs dieren als het spookdier en de voetbalvis worden nu eerder interessant dan afstotelijk. Dat is knap, want hoe fraai ze ook geschilderd zijn, de mooiste dieren zijn dit niet.
 
De tekst en het beeld breiden elkaar uit. Kinderen krijgen geen brokken informatie die direct terug te zien zijn in de illustratie. In plaats daarvan worden enkele feiten uitgelicht en zien we een natuurgetrouwe afbeelding van het dier ernaast. Deze fijne wisselwerking houdt het boek luchtig en interessant. Zo zien lezers een blauwe heikikker, die eigenlijk vaker bruin is dan blauw, blijkt uit de tekst: ‘Ik ben een bruine kikker. In de lente kleur ik enkele dagen helemaal blauw. Kikkermeisjes worden dan verliefd op mij. Ze vinden blauw erg mooi.’  
 
Dier boek is informatief zonder schools over te komen. Daardoor doet het ergens denken aan Bibi Dumon Tak. Ook omdat de auteurs voorzichtig hun mening laten doorschemeren, bijvoorbeeld middels de woorden van de fuut: ‘De mooie veren op mijn kop werden gebruikt voor hoedjes. Nu gelukkig niet meer’. Waarom nu gelukkig niet meer? Dat staat er niet. Met dit soort open plekken nodigen Coco & June constant uit tot interactie. Dat is vooral leuk voor nieuwsgierige kleine kinderen die constant willen weten waarom. Waarom heeft de wombat vierkante keutels? Waarom wordt de mannetjes-zeedraak eigenlijk zwanger? Waarom is een dikdik niet dik? Waarom is dit boek een aanrader? Omdat het speels is (net als de toekan trouwens).
 
Coco & June: dier boek. ik lees van aas gier tot zee draak, Davidsfonds/Infodok, Antwerpen 2019, 64 p. ill. ISBN 9789059089952. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri