Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Koos Meinderts, Sanne te Loo (ill.): De man met de zeegroene ogen

door Loes Reichenfeld

5+ -- Een man met zeegroene ogen woont tevreden in een huis op palen, dat hij zelf heeft gebouwd van aangespoeld hout. Op een dag spoelt er een fles aan met een schatkaart erin. Het zinnetje ‘Zoek de schat’ laat hem niet meer los en hij besluit een boot te bouwen van het hout van zijn huis om ermee op ontdekkingstocht te gaan. Na zeven dagen komt hij op een eiland aan waar een vrouw op hem wacht. Ze ontvangt de man gastvrij en hij belooft te blijven tot hij de schat heeft gevonden. Een jaar lang graaft hij alleen maar scherven op, totdat hij een houten kist vindt. De man weet niet wat hij moet doen, want wil hij nog wel weg?
 
Deze prachtige vertelling, laat je ervaren hoe een verhaal verteld kan worden in woord en beeld. De harmonie van het verhaal komt in de kleuren tot uiting van zacht zeegroen tot diep geel. De kleur van de schutbladen vertelt al dat geel een belangrijke kleur is in het verhaal: de man vist op de eerste spread een geel kledingstuk op en zodra hij op het eiland van de vrouw aankomt, verandert de kleurstelling van zeegroen in geel. De vrouw in haar gele rok wacht hem op bij een grote ondergaande gele zon. Het geel geeft kleur aan het leven van de man met de zeegroene ogen.
 
Bijna alle illustraties zijn spreadvullend, slechts op één pagina zie je meer handelingen achter elkaar waarin duidelijk wordt gemaakt dat de man dagen achtereen naar de schat aan het zoeken is, elke keer op een andere plek. Het is de aanloop naar de volgende spread waaruit bijna alle kleur is verdwenen en de man met afhangende schouders voortsjokt op het strand met zijn schep in de hand. Je voelt zijn moedeloosheid. De kleuren en de energie komen terug op de volgende spread waarop je de man verwachtingsvol in het gegraven gat ziet kijken. Je verwacht als lezer een grote blijdschap bij het vinden van de schat, maar niets is minder waar. Hij zakt op een steen neer en weet niet wat te doen. Totdat iets in zijn oor fluistert: ‘Een schat moet je vinden, […] een geheim moet je bewaren’.
 
Door de tekst ga je beter op de details in de uitbundige illustraties letten, waardoor je langer blijft kijken. Op de eerste spread ontdek je zo de fles die aanspoelt bij het huis op palen in het water en op de volgende spread trekt je blik door de tekst naar de schatkaart die op de grond van de hut ligt. De scherven krijgen in de illustraties ook betekenis als je ziet hoe mooi ze worden uitgestald op de zandhopen aan het strand bij de tekst: ‘Al gauw lag heel het huis ermee vol. Op het laatst wist de vrouw nauwelijks nog waar ze ze moest laten.’
 
Een filosofisch verhaal over het zoeken van een schat, die je al gevonden hebt zonder het te weten. Waarin de spreekwoordelijke scherven geluk brengen. Een prentenboek om vaak te lezen en bekijken, waarin diversiteit geen issue is, maar als vanzelfsprekend in de illustraties is meegenomen.
 
Koos Meinderts, Sanne te Loo: De man met de zeegroene ogen, Hoogland & Van Klaveren, [S.l.] 2019, [26 p.], ill., ISBN 9789089673046. Distributie De Vries-Brouwers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Alleen de bergen zijn mijn vrienden

Behrouz Boochani

Autobiografie van een lijk en andere verhalen

Sigizmoend Krzjizjanovski

De straffeloze

Huub Beurskens

De zwarte klok

Paulus Hochgatterer

Tegendraads

Mia Doornaert

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2020

De gemene moord op Muggemietje

Ted van Lieshout

De vuurvogel

Bette Westera, Djenné Fila (ill.)

Het fortuin van Fausto. Een fabel verbeeld

Oliver Jeffers

Oorlog in inkt

Annemarie van den Brink, Suzanne Wouda, Steef Liefting (ill.)

Patrick

Annelies Verbeke

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri